3 redenen waarom het bijhouden van je administratie een pre is

bijhouden van je administratie

Veel ondernemers zien hun administratie als een saaie, tijdrovende taak. Net als jij, zijn zij waarschijnlijk veel liever bezig met het uitoefenen van hun vak. De meeste mensen schuiven alle administratie het liefst aan de kant. Wij hebben 3 redenen op een rijtje gezet om jou te laten zien waarom het bijhouden van je administratie zo belangrijk is.

Het bespaart tijd 

Wanneer je de uitnodiging voor de aangifte inkomstenbelasting ontvangt of als het weer tijd is voor de aangifte omzetbelasting weet je dat er veel tijd aan kwijt gaat zijn. Toch kun je dit voorkomen, door je administratie wekelijks of zelfs dagelijks bij te houden. Als je dit doet hoef je niet naar alle gegevens en papieren te zoeken en ben je dus veel sneller klaar. Is het doen van de administratie echt niks voor jou en kun je de tijd die je eraan besteed niet missen? Je kunt er dan beter voor kiezen om een administratiekantoor in Meppel te benaderen om de administratie uit te besteden.

Het is de basis van je bedrijf

Naast dat administratie een basis vormt voor je bedrijf, het geeft ook inzicht in de kosten die worden gemaakt, de omzet en de winst. Zo kun je bijvoorbeeld inzien hoeveel klanten je hebt en hoeveel facturen er nog betaald moeten worden. Of hoeveel geld je nog schuldig bent aan leveranciers. Een van de belangrijkste punten is misschien wel dat je ziet hoeveel omzet je de afgelopen periodes hebt behaald. Door dit in kaart te brengen wordt duidelijk of je bepaalde investeringen wel kunt doen en of je nog budget hebt voor die gave marketingcampagne. Kortom, heb je je administratie op orde, dan weet je hoe jouw bedrijf ervoor staat.  

Voorbereid op belastingcontrole

De laatste maar niet onbelangrijkste reden om je administratie goed bij te houden is dat je bij controle van de Belastingdienst je volledige administratie moet kunnen laten zien. Doe je dit niet, dan maakt de Belastingdienst zelf een schattig. Ben je het daar niet mee eens, dan moet je bewijzen dat de schatting niet goed is gedaan. Dit is een stuk ingewikkelder dan je administratie bijhouden. Bij een controle van de Belastingdienst komen vaak de volgende punten naar voren:

  • Facturen worden niet goed bewaard
  • De btw op facturen is onrechtmatig afgetrokken
  • De facturen staan niet op de goede naam
  • Er wordt niet aan de bewaartermijn administratieve documenten voldaan

Als je problemen met de Belastingdienst wilt voorkomen, is het dus van belang om veel aandacht te besteden aan je administratie. Ook wordt je op die manier bewust van de risico’s en kun je zelf maatregelen nemen. Voorkomen is immers beter dan genezen!