3D-printers vergelijken: perfect voor jou!

3D-printers vergelijken

De 3D-printer wordt met de dag populairder. Tegenwoordig is het zelfs zo dat de 3D-printer bij de ‘gewone consument’ in huis verschijnt. De printer is hartstikke toegankelijk en makkelijk verkrijgbaar. Je betaalt geen buitensporige bedragen en de mogelijkheden per printer worden steeds verder uitgebreid. Nu is het natuurlijk zo dat niet alle opties relevant zijn voor jouw situatie. Is de 3D-printer enkel voor privé gebruik of wil je hem gebruiken voor jouw onderneming? In dit artikel bespreken we verschillende 3D-printers en de belangrijke criteria in het aankoopproces.

De verschillen bij de 3D-printers

Met een 3D-printer is in het algemeen een heel veel mogelijk. Nu zijn er per model natuurlijk wel een aantal verschillen te onderscheiden. Een 3D-printer staat voor het ‘printen’ van driedimensionale objecten door middel van een digitale bouwtekening. Er zijn dan ook 3D-printer voor experts met een medische functie maar ook voor de hobbyist die het leuk vindt om op de zolderkamer simpelweg verschillende projecten te ontwerpen en te printen. Vrijwel iedere 3D-printer krijgt software bijgeleverd waarmee je eigenlijk zelf je ontwerpen kunt maken. Kant-en-klaar downloaden en printen is ook mogelijk. Het eerste grote verschil bij de 3D-printers is de oplevering. Je hebt namelijk een gebruiksklaar model maar ook een model dat je stap voor stap in elkaar moet zetten.

De printmogelijkheden

Naast de oplevering zijn er ook verschillen te herleiden op basis van de printmogelijkheden. Het filament (de inkt van een printer) en de printkoppen bepalen grotendeels wat je met een printer allemaal kunt doen. De printkoppen zijn als het ware de branders van het filament. De lagen worden laag per laag aan elkaar gebrand. Heb je meerdere printkoppen? Dan kun je ook meerdere materialen en kleuren gebruiken. Een complex ontwerp wordt dan ook vaak gemaakt door printers met meerdere printkoppen. Speelgoed en bijvoorbeeld een actiefiguur van Spiderman wordt hierin als complex beschouwd. Het detail van het ontwerp wordt bepaald door de printresolutie. Als de printresolutie hoog is en het materiaal dun, krijg je vaak een goed en gedetailleerd resultaat.

Draadloze aansluiting

Als toevoeging zijn er ook nog verschillen in de manier van aansluiting. Veel van de moderne 3D-printers werken met een usb kabel. De aansluiting werkt vaak met een pc en is benodigd voor het versturen van ontwerpen. Bij de verder ontwikkelde modellen is de verbinding draadloos en is het bijvoorbeeld mogelijk om met een wifi verbinding te werken.

Expert aan het werk

Wil je liever aan de slag met een geavanceerde 3D-printer met vrijwel alle mogelijkheden? Denk dan vooral aan de Markforged 3D. Dit is een printer die beschikt over de capaciteit om veel verschillende materialen te verwerken en het gewenste resultaat te realiseren. AMR Europe kan jou eventueel voorzien van extra informatie.