5 Gouden tips voor een gezonde werksfeer voor jouw personeel

gezonde werksfeer

De sfeer binnen jouw bedrijf heeft een grote invloed op de bedrijfsresultaten. Het is daarom van groot belang dat er een goede en positieve werksfeer op de werkvloer heerst. Hoe kun je nu zelf bijdragen aan een gezonde werksfeer? Wij zetten 5 gouden tips voor je op een rij:

1.  Een goed voorbeeld doet volgen

Het gedrag van jou als leidinggevende heeft veel invloed op het personeel. Hoe serieus ga jij om met jouw werk, werktijden en het personeel? Zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft en je zult zien dat jouw werknemers jouw gedrag kopiëren en/ of volgen. Geef je een negatief signaal af? Dan zul je zien dat dit uiteindelijk leidt tot een negatieve werksfeer en dit gaat uiteindelijk ten koste van de productiviteit.

2.  Duidelijkheid scheppen

Werknemers hebben behoefte aan duidelijkheid. Stel doelen op met elkaar, zo weet iedereen wat er van hem/ haar verwacht wordt. Daarnaast is goed om evaluatiemomenten met elkaar in te plannen om de bevindingen en toekomstplannen van beide kanten te bespreken.

3.  Wees toegankelijk

Wanneer jouw personeel weet dat ze altijd bij jou kunnen aankloppen zul je merken dat de werksfeer gezond blijft. Werknemers hebben hierdoor het gevoel dat ze altijd langs kunnen komen voor een gesprekje of luisterend oor en voelen zich serieus genomen. Daarnaast is het ook fijn voor jou als leidinggevende om te weten wat er op de werkvloer speelt.

4.  Bedrijfscultuur bewaken

Het is belangrijk dat jij als leidinggevende de bedrijfscultuur bewaakt. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar nieuwe werknemers bedenk dan goed of de kandidaten passen bij de normen en waarden van je bedrijf en het andere personeel.

5.  Vier successen samen

Als je met doelen werkt is het belangrijk als je het behalen van deze doelen/ successen ook samen viert. Hiermee benadruk je het teamgevoel. Doe dit bijvoorbeeld door een bedrijfsfeest te geven. Het houden van een bedrijfsfeest (met DJ!) is leuk en gezellig, maar wist je dat er meer voordelen aan vast zitten? Het houden van een feest voor je personeel zorgt namelijk voor meer binding en betrokkenheid onderling. Dit is dan weer bevorderlijk voor de werksfeer en de uiteindelijke resultaten.