Aandachtspunten bij het verkopen van je bedrijfspand

verkopen van je bedrijfspand

Overweeg jij om je bedrijfspand te verkopen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Zelf beschik je natuurlijk over veel kennis over het bedrijfspand en de locatie, echter komt er bij een verkoop meer kijken. Overleggen met een expert op dit gebied is dan ook een verstandige keuze. In deze blog hebben we de belangrijkste aandachtspunten bij verkoop van je bedrijfspand op een rij gezet.

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Wanneer je van plan bent om je bedrijfspand in de verkoop te zetten kiest men vaak voor het inschakelen van een makelaar. Een groot voordeel van een makelaar inschakelen is dat het gehele verkooptraject begeleid wordt door een expert. Echter kan het zelf verkopen van je bedrijfspand een flinke kostenbesparing opleveren. Het kost natuurlijk de nodige tijd om de verkoop zelf te begeleiden, maar de besparing op makelaarskosten is ook behoorlijk. Wij adviseren om te informeren naar beide opties om vervolgens te kiezen wat bij jouw situatie past. Je kunt er ook voor kiezen om je bedrijfspand snel te verkopen aan Vastgoedopkoop. Zij kopen vastgoed voor een eerlijke prijs.

Zorg voor een goede koopovereenkomst

Een van de belangrijkste punten bij de verkoop van je bedrijfspand is de koopovereenkomst. In deze overeenkomst worden alle afspraken tussen de verkoper en koper vastgelegd. Er zijn verschillende soorten koopovereenkomsten die je kunt kiezen. Ons advies is om de koopovereenkomst altijd op te laten stellen door een expert. Zo voorkom je problemen met bijvoorbeeld de aansprakelijkheid.

Denk aan de mededelingsplicht

Als verkoper van een pand is het verplicht om over alle gebreken waarvan je op de hoogte bent helder en transparant te zijn naar de koper. Dit betekent dat wanneer bepaalde gebreken bij jou bekend zijn je dit ten alle tijde ook moet melden aan de koper. Bespreek je gebreken tijdens een bezichtiging met de potentiële koper? Dan is verstandig om deze achteraf ook nog schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail) te bevestigen.

Overweeg een ouderdomsclausule

Verkoop je een oud bedrijfspand? Dan is het verstandig om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst. Hierin staat dat de koper bekend is met de ouderdom van het pand en dat gebreken die zijn ontstaan door ouderdom voor zijn risico komen.