Als kantooreigenaar kun je er praktisch niet meer omheen: het hebben van een energielabel voor je kantoor wordt verplicht. Dit energielabel moet minimaal ‘C’ hebben. Maar hoe komt zo’n label tot stand? Hiervoor wordt gekeken naar een speciale maat: de EPA-U. EPA-U is de standaardmaat die aangeeft in hoeverre gebouwen energiezuinig zijn en geeft aan welke maatregelen de energiezuinigheid van een pand kunnen verbeteren. Het hebben van een EPA-U label wordt verplicht voor nieuwe én bestaande panden bij oplevering, verhuur of verkoop.
Wat houdt de term ‘utiliteit’ in?
Je kantoorpand valt onder de verzamelnaam ‘utiliteitsgebouw’. Deze verzamelnaam staat voor vrijwel alle gebouwen met een gebruiksfunctie anders dan wonen. Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn daarom scholen of ziekenhuizen, maar ook bedrijfspanden en kantoren. De laatste tijd hoor je vooral veel over kantoorpanden, aangezien deze vanaf 2023 verplicht zijn minimaal energielabel C te hebben.
Verplichting energielabel C voor kantoren
Alle kantoren met een oppervlakte groter dan 100 m2 zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om over energielabel C of hoger te beschikken. Heeft jouw kantoor een label D of lager, mag je dit vanaf dat moment niet meer gebruiken. Doe je dat wel, levert dat een flinke boete op. Gelukkig heb je nog een aantal maanden de tijd om je energielabel aan te vragen of in orde te maken.
Door een energielabel volgens het EPA-U principe aan te vragen, krijg je direct inzicht in het huidige energieverbruik van je kantoor. Vaak kun je eenvoudig advies aanvragen om je energielabel te verbeteren, mocht je kantoor nog niet aan de richtlijnen voldoen.
Wanneer is een label C niet verplicht?
Er gelden een aantal uitzonderingsregels voor kantoren die geen label C verplichting hebben. Dit gaat om gebouwen die:
- Minder dan 50 procent ingericht zijn voor kantoorfuncties
- Minder dan 100 vierkante meter aan kantoorfuncties hebben
- Rijksmonumenten of gemeentelijke of provinciale monumentenverordeningen
- Nog maximaal 2 jaar gebruik worden
- Geen energie verbruiken voor het binnenklimaat
Hoe vraag ik een energielabel aan?
Je kunt online heel eenvoudig direct een energielabel bedrijfspand aanvragen. Een gecertificeerd expert komt dan bij je pand langs voor een inspectie, die vervolgens het energielabel bepaalt en ook doorvoert bij de overheid. Als je energielabel niet hoger is dan label D, kunnen zij vaak ook direct verbeterpunten voor je kantoor aanwijzen om het energielabel te verbeteren.