Een back end ontwikkelaar houdt zich bezig met de uitwisseling van gegevens tussen de servers en gebruikers. De achterkant van een website, applicatie, of programma is hun vakgebied. Dat is het onzichtbare deel in de ogen van de gebruiker. Het ondersteunt het gedeelte dat wel zichtbaar is voor de gebruiker, namelijk de front-end. Het zorgt er vaak voor dat de front-end kan communiceren met andere programma’s en applicaties.
Het bestaat in het algemeen uit de database, de server en de applicatie. De drie onderdelen werken nauw samen. De applicatie ontvangt bepaalde gegevens uit de front-end en die worden opgeslagen in de database, een grote verzameling van gegevens die draait op een server. Deze server zorgt ervoor dat de opgeslagen gegevens op een later moment opnieuw door de applicatie kan worden opgevraagd.
De back-end is verantwoordelijk voor onder andere:
- Het registreren van nieuwe gebruikers
- Het uploaden van bestanden
- Het uitlezen van nieuwsberichten vanuit een database
Van het implementeren van betaalmethoden in een online store tot de werking van een compleet beheersysteem; de back-end ontwikkeling heeft een erg breed terrein.
Onder de back-end ontwikkeling vallen meerdere programmeertalen, de meest gebruikte zijn python, Delphi, Ruby, PHP, ColdFusion en ASAP.NET.
Om deze talen weer duidelijker te maken, maken veel websites gebruik van een Content Management System (CMS), voorbeelden hiervan zijn: WordPress, Joomla en Drupal.
Daarnaast onderscheiden we ook het framework: CakePHP, Swing en Symfony2.
Een back-end developer werkt vooral aan het ontwerpen, testen, programmeren, verbeteren van applicaties, websites en programma’s. Daarnaast is hij/zij ook bezig met het verwerken van wensen van de klant en overlegt hij/zij met front-end developers over het systeem of een toepassing.
Het werk van de back-end en front-end lopen dus snel over in elkaar. Front-end developers werken vooral aan het creëren van designs, het bepalen van DOCTYPE, het kiezen van afbeeldingen en speciale animaties, omgaan met browser verschillen en het afstemmen met de inhoud op zoekmachines.
Het gaat dus niet alleen om de opmaak, maar ook om goede toepassingen.