Community opbouwen in 2022: future-proof vereniging

Community opbouwen

Het zal geen verrassing zijn dat verenigingen ontzettend belangrijk voor het gemeenschapsgevoel. Plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun passies met elkaar kunnen delen zijn onmisbaar in een dorp of stad. In de afgelopen tijd kregen die ontmoetingen een andere betekenis. Door de coronacrisis konden we maandenlang niet samenkomen om te sporten, muziek te maken of andere hobby’s uit te oefenen. Dit was een gemis, maar tegelijkertijd ook een kans voor verenigingen om te vernieuwen en om zich klaar te maken voor de toekomst. Want hoe blijf je als vereniging relevant wanneer je leden niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen? In dit artikel kijken we naar de lessen die we kunnen leren van de afgelopen anderhalf jaar en geven we tips om als vereniging opgewassen te blijven tegen de uitdagingen van de toekomst.

Houd je aanbod relevant

Veranderingen in de samenleving zorgen ervoor dat behoeftes van (potentiële) leden veranderen. Leg daarom eens in de zoveel tijd je aanbod onder de loep. Is hier nog voldoende animo voor? Welke nieuwe dingen kun je daarnaast uitproberen? Houd je oren en ogen open voor de wensen van je leden. Je kunt bijvoorbeeld een event organiseren om te weten wat er speelt en om ervoor te zorgen dat je leden betrokken blijven bij de vereniging.

Betrek de omgeving

Een toekomstbestendige vereniging is geworteld in de lokale samenleving. Ga daarom op zoek naar relevante lokale partners waar je als vereniging mee kunt samenwerken. Dit kunnen bijvoorbeeld scholen zijn, andere verenigingen of lokale instanties. Bedenk hoe je elkaar kunt versterken bij het organiseren van activiteiten of bijeenkomsten. Een goede samenwerking is een win-win situatie voor beide partijen. Daarnaast maak je jezelf beter zichtbaar voor diverse groepen mensen in de omgeving.

Online community

Een belangrijk gedeelte van het verenigingsleven speelt zich af in het verenigingsgebouw, op het sportveld en in de clubkantine. Daarnaast speelt de digitale omgeving een grote rol in het zorgen voor betrokkenheid van je leden. Met een eigen platform voor community management bied je je leden een veilige plek om online contact met elkaar te houden. Hier kunnen ze vragen stellen en beantwoorden en ideeën delen. De content op een online community geeft jou een goed beeld van wat er speelt en leeft binnen je vereniging. Tegelijkertijd kun je op je eigen platform belangrijke informatie kwijt. Zorg er daarnaast voor dat je online ledenadministratie goed op orde is. Met ledenadministratie software wordt dit een stuk eenvoudiger!

Hoewel de tijden veranderd zijn is het nog steeds mogelijk een succesvol gemeenschapsgevoel te creëren. Neem je omgeving onder de loep en bekijk wat in het hier en nu relevant is. Offline en online is er nog steeds ontzettend veel mogelijk!