Door de uitgebreide coronasteun van de overheid waren er de afgelopen twee jaar minder faillissementen dan ooit tevoren. Nu de steun zijn eindpunt bereikt, volgt voor veel bedrijven helaas alsnog een faillissement. In deze situatie komt er van alles op je af. Zo moet je bijvoorbeeld een faillietverklaring invullen en het bedrijfspand ontruimen. Wij helpen je met een checklist van de 4 belangrijkste taken bij een faillissement.
1. Eerste hulp bij geldzorgen
De meest voorkomende reden voor faillissement is geldzorgen. Wanneer je als ondernemer in een situatie komt waarin je schuldeisers niet meer kunt betalen, kun je in sommige gevallen zelf faillissement aanvragen. Als je daarnaast ook hulp wilt bij schuldsanering (kwijtschelding van schulden) of uitstel van betaling wilt aanvragen, kun je dit het beste regelen voor je het faillissement van je bedrijf indient. Je moet hiervoor wel aan bepaalde eisen voldoen.
2. Zelf het faillissement van je bedrijf indienen
Voldoe je aan de eisen om zelf het faillissement van je bedrijf te mogen indienen? Dan kun je dit aanvragen bij de rechtbank in de plaats waar je woont. Je moet hiervoor een faillietverklaring invullen. Daarnaast word je verwacht bij de zitting waarin jouw zaak wordt behandeld. Een advocaat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Houd er rekening mee dat hieraan kosten zijn verbonden.
3. Je partner, familie en vrienden inlichten
Als je een partner hebt, moet hij of zij ook tekenen voor het faillissement van jouw bedrijf. Dit geldt ook als je een eenmanszaak hebt. In de meeste gevallen zal jouw partner op de hoogte zijn van het aanstaande faillissement, maar ook een partner die buiten beeld is geraakt maar waarmee je nog wel een partnerschap hebt, zal dus bij de situatie betrokken moeten worden. Probeer ook tijdig je familie en vrienden in te lichten. Veel ondernemers schamen zich voor het faillissement waardoor zij zich afsluiten van hun omgeving. Dit is zonde; want juist de mensen die je dierbaar zijn kunnen je in deze moeilijke tijd steunen.
4. De ontruiming van je bedrijfspand regelen
Als je bedrijf failliet gaat, komt er ontzettend veel op je af. Bedrijfsontruimingen zijn emotionele en tijdrovende klussen. De meeste ondernemers zien hier erg tegenop en stellen het alsmaar uit. Om jezelf deze zorgen uit handen te nemen, kun je ervoor kiezen om jouw pand door een professional te laten ontruimen. Vaak gaat dit gepaard met een opkoop van je inboedel. De kosten voor bedrijfsontruiming kun je op die manier weer een beetje drukken.
Door gebruik te maken van deze checklist wordt het regelen van een faillissement en bedrijfsontruiming een stuk eenvoudiger. Heb je nog vragen? Laat gerust een bericht achter.