Dit wil je weten als je overweegt om een AED aan te schaffen

AED

Wist je dat een Automatische Externe Defibrillator (AED) levens kan redden, mits je het op de juiste manier en snel genoeg inzet tijdens een noodsituatie? Dit slimme medische apparaat helpt je om een reanimatie uit te voeren. Door de elektroden op de borst van de persoon in nood te plakken, kun je als dat nodig blijkt, een elektrische schok toedienen, om het hart te activeren. Op deze pagina lees je of iedereen zomaar een AED mag bedienen, of dat je er eerst een reanimatiecursus voor dient te hebben volbracht. Verder lees je meer over de aanschaf van een AED en wat je kunt doen als er geen elektrische schok nodig is.

Mag iedereen een AED bedienen? Of dien je een cursus te volgen?

Wil je een AED aanschaffen en weet je niet goed of je voor het gebruik ervan een EHBO-cursus moet hebben gevolgd? Dan is er goed nieuws, want de AED is op een speciale manier ontworpen, dat iedereen, met of zonder ervaring het apparaat in gevallen van nood kan bedienen. Dit zorgt ervoor dat het een slim medisch apparaat is, wat in de praktijk vele levens redt. Het apparaat geeft de gebruiker aanwijzingen tijdens het reanimeren. Hierdoor weet je precies wat je moet doen en of je wel of geen elektrische schok aan de persoon in nood moet toedienen.

Het is uiteraard wel beter om een paar keer een EHBO- of reanimatiecursus te volgen als je de AED vaker tegenkomt. Tijdens deze cursus leer je precies hoe je het apparaat gebruikt en hoe je het op de persoon in nood dient aan te sluiten en dient te bedienen. Je gaat natuurlijk beter beslagen ten ijs als je voor deze optie kiest, maar het is geen vereiste om het apparaat te mogen gebruiken.

Wat kun je doen als de AED geen schok aangeeft?

Een AED kopen kun je zowel particulier als zakelijk doen. Het is mogelijk om een AED in je woning, woonwijk, bedrijfspand of winkelcentrum te plaatsen. Het ligt er net aan wat je plan met de AED is. Het is goed om te weten dat de AED een CE- keurmerk heeft. Dit vertelt je dat de AED veilig en betrouwbaar is én getest is voor je hem hebt gekocht. Verder kun je uit verschillende leveranciers kiezen en is het ook mogelijk om een AED te leasen in plaats van te kopen.