Dit zijn de banen als je houdt van mensen begeleiden

mensen begeleiden

Wanneer je ervan houdt om mensen te helpen, te verzorgen of iets bij te leren moet je op zoek naar een opleiding en baan die in de sociale beroepen vallen. Gelukkig hebben we aardig wat opleidingen in deze doelgroep waardoor je genoeg keuze hebt. Zo zijn er speciale doelgroepen voor kinderen, jongvolwassen, bejaarden, verstandelijk gehandicapten, etc. Wanneer je weet wat je leuk vind en welke doelgroep, is het makkelijker om een keuze te maken in opleiding en beroep. Een baan in de sociale beroepen is een mooie baan waar je veel voldoening uit kan halen.

Persoonlijke begeleider

Persoonlijke begeleider houdt in dat je een bepaalde doelgroep helpt die niet zelfstandig kunnen functioneren in de samenleving. Wanneer je voor de opleiding persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen kiest, houdt het dus in dat je voor een specifieke doelgroep gaat uiteindelijk. Dit kunnen ouderen, (verstandelijke) gehandicapten, verslaafden, mishandelde vrouwen, jongeren, etc zijn. Deze personen kunnen niet zelfstandig in de samenleving functioneren door verschillende psychiatrische, psychosociale en/of gedragsproblemen. Dit houdt in dat jij ze dus kan helpen met de taken die voor jou misschien heel simpel zijn, zoals koken, boodschappen, huis poetsen, zelfverzorging en rekeningen betalen, maar deze opdrachten kunnen voor deze personen als zeer lastig ervaren worden. Wanneer je weet in welke doelgroep je aan de slag wilt kan je gaan werken in bijvoorbeeld een bejaardenhuis, ziekenhuis, daklozenopvang, asielzoekerscentrum, etc.

Pedagoog

Wanneer je baby’s en kinderen een leuke doelgroep vind, is de opleiding pedagogische medewerker kinderopvang wat voor jou! Een pedagoog houdt zich namelijk gespecialiseerd in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dit houdt in dat ze veel weten over de biologische, cognitieve, sociaal-emotionele en psychische ontwikkelingen. Dit blijft altijd doorgaan en voornamelijk bij baby’s en kinderen is dit heel anders dan bij een volwassenen. Hierdoor kan een pedagoog je vragen beantwoorden, advies geven, de ontwikkeling van je kind stimuleren, een behandelplan opstellen, etc.  Wanneer je de opleiding pedagogische medewerker kinderopvang hebt gedaan kan je dus aan de slag in de kinderopvang. Maar als pedagoog kan je ook heel veel andere kanten opgaan. Zo kan je terecht in een jeugdinrichting, op school, jeugd gehandicaptenzorg, etc.

Verpleegkundige

Natuurlijk kan de opleiding en beroep verpleegkundige niet vergeten worden. Wanneer je er niet alleen van houdt om mensen te begeleiden maar ook om te verzorgen en beter te maken, is verpleegkundige dus een goede optie. Tijdens de opleiding leer je alles van het menselijk lichaam en hoe je ze kan helpen. Daarbij leer je ook hoe je moet prikken, hoe je een verpleegplan moet opstellen en alle andere taken die een verpleegkundige doen. Nadat je deze opleiding hebt afgerond kan je aan de slag in een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg, wijkverpleging, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.

Kraamverzorger

Een mooie combinatie van ondersteuning voor baby en moeder is een baan in de kraamzorg. Dit oer hollandse beroep is iets moois wat wij in Nederland bevallen vrouwen kunnen aanbevelen. Hierin help je ongeveer 7 a 10 dagen de ouders met hun baby. Het is namelijk overweldigend om ineens een klein baby’tje in je huis te hebben. Zo leer je ze hoe ze een luier moeten verschonen, het kindje in bad moeten doen en waar ze op moeten letten. Daarbij neem je ook het werk van de moeder uit handen en verzorg je haar.