Duurzame verpakkingen laten maken

Duurzame verpakkingen

Bij een duurzame verpakking praten we niet alleen over het type en de hoeveelheid materiaal ervan. We zullen zien dat alleen kijken naar de kant-en-klare verpakking niet voldoende is.

Productie van de verpakking

Hoe wordt een verpakking gemaakt, speelt onder meer een rol. Gaat dat op een duurzame manier, dan is dat een goede eerste stap. Op Blockline.nl vind je alle oplossingen voor jouw verpakking.

Houdbaarheid van de inhoud

Het is belangrijk dat een verpakking de inhoud zo lang mogelijk goed houdt. Het materiaal van de verpakking kan op zich duurzaam zijn, maar als een deel van de inhoud moet worden weggegooid, omdat die niet goed meer is, dan spant men met de verpakking het paard achter de wagen

Vorm van de verpakking

De vorm van de verpakking speelt ook een rol. Kan de hele inhoud eruit worden gehaald of blijft een deel erin achter? Dat laatste is verspilling, die je als het ware de verpakking kunt aanrekenen.

Omvang

Hoewel is zijn algemeenheid een grote verpakking beter is dan diverse kleine, gaat dat niet altijd op. Voor eenpersoonshuishoudens is het onhandig als alleen grote verpakkingen met bederfbare inhoud, zoals groente en fruit, te krijgen zijn. Dat werkt in de hand dat een deel ervan wordt weggegooid. Voor een product als toiletpapier is een grote verpakking natuurlijk prima.

Herbruikbaarheid

Als een verpakking goed herbruikbaar en in te zamelen is, dan is een verpakking met statiegeld een goede optie. Glazen flessen zijn een goed voorbeeld. PET-flessen kunnen omgesmolten worden tot nieuwe flessen.

Recycling

Als de verpakking niet herbruikbaar is, kan die dan worden gerecycled, opdat het materiaal een nieuwe nuttige functie krijgt? Dan kan er op grondstoffen worden bespaard, die niet altijd op een duurzame manier worden verkregen.

Onverpakt

Als je producten onverpakt kunt verkopen en dat de consumenten ze in boodschappentassen mee naar huis nemen, is natuurlijk prima. Maar opnieuw, dat dient niet ten koste van de houdbaarheid daarvan te gaan.

Bioplastic

Een verpakking van bioplastic klinkt duurzaam, maar toch is dat niet altijd zo. Waar wordt het plastic van gemaakt? Hoe worden de grondstoffen verkregen en is dat duurzaam? Is bioplastic in alle gevallen goed afbreekbaar? Dat is niet per se zo.

Conclusie

Door diverse aspecten van verpakkingen te bespreken, hebben we laten zien dat duurzame verpakkingen laten maken niet zo gemakkelijk is als het op het eerste gezicht misschien klinkt.