Een bedrijfsautoverzekering afsluiten voor je zakelijk voertuig

bedrijfsautoverzekering afsluiten

Voor voertuigen geldt dat ze in de praktijk over twee verschillende karakters kunnen beschikken. In eerste instantie is het mogelijk dat ze een privé karakter hebben. Daarnaast spreekt het voor zich dat voor menig aantal auto’s ook geldt dat ze over een zakelijk karakter beschikken. In het laatste geval moet je er rekening mee houden dat je zal willen kiezen voor het afsluiten van een zogenaamde bedrijfsautoverzekering. Het betreft hier een verzekering die zoals de naam je al aangeeft specifiek betrekking heeft tot bedrijfsauto’s. Zou je hier nu graag meer over te weten willen komen? Dan is het zeker de moeite waard om het restant van onderstaande informatie door te nemen.

Wanneer kies je voor een bedrijfsautoverzekering?

De bedrijfsautoverzekering is dus zoals de naam je al aangeeft een verzekering die zich specifiek richt op bedrijfsvoertuigen. Met andere woorden, van zodra er een auto wordt ingeschreven op een onderneming zal je tot de vaststelling komen dat deze verzekering dient te worden afgesloten. In de basis zal je tot de vaststelling komen dat de voorwaarden van deze verzekering dezelfde zijn als degene van de gewone standaard autoverzekering voor particulieren. Dit gezegd hebbende is het zo dat je wel degelijk tegen bepaalde verschillen aan zal lopen. In de polisvoorwaarden van een standaard autoverzekering staat bijvoorbeeld letterlijk te lezen dat zakelijke ritten zijn uitgesloten.

Hoe kan je een bedrijfsautoverzekering afsluiten?

De bedrijfsautoverzekering afsluiten kan net als bij de gewone particuliere verzekering gebeuren op drie verschillende manieren. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen de standaard WA-verzekering en de zogenaamde WA+ beperkt en WA+ volledige cascoverzekeringen. Welke van deze verzekeringen jouw voorkeur zal genieten is uiteraard geheel aan jou om te bepalen. Wij hebben in ieder geval hieronder alvast even een overzicht geplaatst van de drie verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen die er bestaan en de voorwaarden waar je rekening mee moet houden. 

1.) Als de gewone, verplichte WA-verzekering 

De eerste type bedrijfsautoverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest beknopte en tevens ook meest voordelige verzekering die je voor een bedrijfsauto kan afsluiten. Als je kiest voor deze verzekering zal je tot de vaststelling komen dat je kan genieten van een zeer voordelige verzekeringspremie. Deze word je aangeboden doordat er eigenlijk slechts sprake is van één enkele dekking, namelijk de zogenaamde dekking voor schade die wordt aangericht aan derden. 

Binnen de verzekeringswereld is het eigenlijk zo dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende soorten schadegevallen. Het gaat hierbij dan concreet om de schade die je zelf ervaart en degene die je aanricht ten opzichte van derden. Voor de WA-verzekering geldt dus dat ze enkel en alleen de laatstgenoemde schade verzekerd. Daar moet je wel rekening mee houden.

2.) Als de WA+ beperkt cascoverzekering 

De tweede optie die je hebt is de WA+ beperkt cascoverzekering. Het betreft hier een verzekering die een aanvulling vormt op de standaard WA-dekking. Voor laatstgenoemde geldt zoals eerder al aangegeven dat ze enkel en alleen de schade dekt die door jou wordt aangericht aan derden. Dat geldt echter niet voor de WA+ beperkt cascoverzekering. In dat geval zijn er nog verschillende andere dekkingen waar je eveneens op kan rekenen. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende:

  • Schade veroorzaakt door een brand of explosie;
  • Eventuele waterschade;
  • Schade door diefstal;
  • Schade door joyriding; 
  • Financieel verlies door inbraak;

De WA+ beperkt cascoverzekering zal voor het merendeel van de bedrijfsvoertuigen wellicht de meest aangewezen verzekering zijn. Dit niet in het minst omdat ze de kerk in het midden houdt niet alleen op vlak van dekkingen, maar ook voor wat de te betalen premie betreft. 

3.) Als de WA+ volledige cascoverzekering 

De meest complete bedrijfsautoverzekering die er bestaat is uiteraard de WA+ volledige cascoverzekering, in de praktijk ook wel de all risk genoemd. Voor deze verzekering geldt dat ze niet alleen over de meest uitgebreide polisvoorwaarden beschikt, ze is helaas ook wel het duurst. Toch is het zo dat het afsluiten van deze versie zeer interessant kan zijn. Je zorgt er op deze manier namelijk voor dat je kan rekenen op een uitermate complete dekking waardoor ook een gloednieuwe, dure auto op een uitstekende manier kan worden verzekerd. Ben jij bovendien iemand die vaak van zijn of haar bedrijfsvoertuig gebruik maakt? Ook in dat geval zal je tot de vaststelling komen dat het meer dan de moeite waard kan zijn om te kiezen voor deze allriskverzekering.

Besparen op de bedrijfsautoverzekering? Dat doe je zo!

Wil je graag de premie van je bedrijfsautoverzekering zoveel mogelijk binnen de perken kunnen houden? Dan is het van belang om er rekening mee te houden dat er verschillende bespaartips toegepast kunnen worden. In eerste instantie is het uiteraard altijd interessant om een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van zo’n vergelijking zorgt er immers in de praktijk voor dat je kan rekenen op de scherpst mogelijke prijs voor de verzekering die je voor je bedrijfsauto wenst af te sluiten. Dat is echter niet alles. Er zijn ook nog andere bespaartips die je kan toepassen.

Let op het eigen risico van je bedrijfsvoertuig 

Het loont meer dan de moeite om even stil te blijven staan bij het eigen risico dat van toepassing is op een bedrijfsautoverzekering. Dat eigen risico wordt uiteraard standaard bepaald door de verzekeraar. Als (potentiële) verzekeringnemer beschik je echter altijd over de mogelijkheid om ervoor te kiezen om deze aan te passen aan jouw specifieke noden en wensen. Dit uiteraard wel binnen bepaalde limieten. In ieder geval, kan het aanpassen van het standaard eigen risico je in de praktijk absoluut zeker helpen om de kosten van de verzekering te drukken. Zoveel is zeker. 

Ga grondig door de dekkingen waar je behoefte aan hebt 

De bedrijfsautoverzekering afsluiten kan op heel wat verschillende manieren gebeuren. Daarbij is het zo dat je zal kunnen vaststellen dat er niet alleen een onderscheid wordt gemaakt tussen de standaard verzekeringen, maar dat er eveneens rekening dient te worden gehouden met de eventuele vereiste aanvullende dekkingen. Wil je graag de prijs zo interessant mogelijk houden van je bedrijfsvoertuigenverzekering? Dan is het steevast meer dan de moeite waard om ervoor te kiezen om over te gaan tot het afsluiten van enkel en alleen die dekkingen die je echt nodig hebt. 

Voor meer informatie of om direct een vergelijking uit te voeren, ga je natuurlijk naar de website van Alpina financieel advies.