Een boekhouder inschakelen als startende ondernemer: vijf redenen

boekhouder inschakelen

De start als nieuwe ondernemer is altijd spannend. Hoe pak je dingen aan? Hoe werf je klanten? En hoe zit het eigenlijk met de financiële administratie? Met dat laatste gaan we je een beetje helpen: een boekhouder is namelijk onmisbaar voor elke ondernemer, zelfs als je net begint. De kosten voor het inschakelen van een boekhouder kunnen enorm meevallen, vooral als er nog niet een grote administratie is om te werken. Heb je nog wat overtuiging nodig? Misschien zullen de onderstaande vijf redenen je overhalen.

Je bespaart tijd en energie

De eerste en misschien wel meest belangrijke reden: door een boekhouder in te schakelen kan je jezelf een hoop tijd en energie besparen. Vooral als beginnende ondernemer is het bijhouden van je boekhouding vaak een hele klus. Er komt meer bij kijken dan je denkt, daarbij kan je die tijd ook veel beter gebruiken voor de opstart van je bedrijf.

Veel boekhouders bieden ook startershulp. Je krijgt dan uitleg over boekhouding en daarbij ook adviezen voor de start van je bedrijf.

Je vindt hier meer informatie over boekhouding.

Je ontvangt persoonlijk financieel advies

De boekhouder doet niet alleen de boekhouding, maar geeft je ook financieel advies. Veel startende ondernemers denken dat er niet veel advies te krijgen valt, maar het zal je verbazen. Niet alleen denkt de boekhouder mee aan de hand van je huidige balans, maar kijken ze ook naar eventuele aftrekposten waar je van kan profiteren.

Daarbij kan de boekhouder ook een prognose opstellen aan de hand van enkele maanden aan klussen. Dan krijg je een globaal inzicht in de toekomst.

Je weet dat alles op orde is

Als ondernemer moet je elk kwartaal de omzetbelasting aangeven. Als je dit niet doet, of niet goed doet, riskeer je de kans op een boete. Om dit te voorkomen is het handig om vanaf dag één al je administratie net en zorgvuldig bij te houden. Zo weet je namelijk dat de hele boekhouding goed is en zal blijven.

Dit is vooral handig voor de verplichte financiële documenten en afspraken. Denk aan de omzetbelasting voor elke ondernemer, of jaarrekeningen voor grotere ondernemingen.

Je betaald nooit meer teveel belasting

Het komt veel vaker voor dan je denkt: ondernemers die teveel belasting betalen. Dit komt omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de wetten en regels omtrent belasting of het komt omdat de balans niet goed wordt bijgehouden. Wat de reden ook is, het is en blijft zonde.

Door een boekhouder in te schakelen weet je wel zeker dat je precies genoeg belasting betaald. Sterker nog: een boekhouder kan meekijken of er aftrekposten of onbelastbare uitgaven zijn. Dus in veel gevallen betaal je zelfs minder!

Je hebt meer overzicht

De laatste reden waarom een boekhouder onmisbaar is voor je onderneming: je krijgt overzicht, niet alleen over je administratie maar ook op het werk dat je uitvoert. Met een boekhouder heb je meer tijd voor jezelf en je bedrijf: hierdoor kan je meer focus leggen op productie en output, waardoor je meer overzicht krijg in de gang van zaken.

Daarbij krijg je van de boekhouder vaak ook tips: niet alleen over boekhouding, maar ook zaken in het algemeen. Zo maak je een fantastische start als ondernemer. Een goed begin is het halve werk, met een boekhouder krijg je dat.