Geef je loopbaan een boost en volg een VOP of VP-training

VOP of VP-training

Via V-KAM kun je cursussen of trainingen door heel Nederland volgen, die bedoeld zijn om je kennis en vaardigheden op het gebied van kwaliteitsmanagement, Arbo & veiligheid, milieumanagement en voedselveiligheid te verbeteren. Het doel hiervan is om bedrijven veiliger, efficiënter en duurzamer te maken. Bij deze organisatie kun je onder andere een VOP- en VP training volgen. Waar deze afkortingen voor staan en wat deze trainingen inhouden, lees je in dit artikel.

VOP-training

Bij een VOP-training, voluit ook wel NEN 3140 VOP-Cursus genoemd, worden cursisten opgeleid tot een Voldoende Onderricht Persoon. Je leert wat de gevaren zijn van elektriciteit en hoe je problemen kunt voorkomen. Na de training kun je op een veilige manier werkzaamheden uitvoeren waarbij elektrotechnische risico’s aanwezig zijn. Wel gaat het hier om beperkte risico’s. Het is aan te raden om de training elke vijf jaar opnieuw te doen, zodat je altijd up-to-date bent en je je vaardigheden niet verleert.

Voor wie is een VOP-training bedoeld?

De VOP-training is bedoeld voor mensen die op hun werk regelmatig te maken hebben met de risico’s van elektriciteit en werkzaamheden verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen. Ook is de training bedoeld voor mensen werken als beheerder van gebouwen. Om aan de training deel te mogen nemen, heb je geen vooropleiding nodig. Je leert dan ook vooral de basis, en mag na de opleiding geen werkzaamheden uitvoeren waar grote risico’s aan verbonden zijn.

VP-training

Tijdens de VP-training, oftewel NEN 3140 VP, word je opgeleid tot Vakbekwaam Persoon. Dat houdt in dat de na de cursus elektrotechnische werkzaamheden uit mag voeren. In tegenstelling tot de VOP-training, mag je na een VP-training wel de complexere werkzaamheden uitvoeren. Na de training voldoe je aan de eisen van NEN 3140, die gesteld zijn door de Arbowet en de Arbeidsinspectie en kun je goed de risico’s van elektriciteit herkennen. Bovendien kun je elektrotechnische handelingen om een veilige manier uitvoeren.

Voor wie is de VP-training bedoeld?

Als je de VP-training wilt volgen, heb je een elektrotechnische vooropleiding nodig. Je kunt ook eerst de VOP-training volgen, deze geldt in dit geval ook als vooropleiding. De training is bedoeld voor mensen die tijdens hun werk regelmatig te maken hebben met de risico’s van elektriciteit en met elektriciteit moeten werken. Na deze training kun je ervan uitgaan dat je deze werkzaamheden op een vakkundige en veilige manier kunt uitvoeren.