Green Belt of Orange Belt Training: wat is het verschil?

Training

De Lean Sigma Training is bedoeld om interne processen binnen een bedrijf te optimaliseren. Dit gebeurt aan de hand van het elimineren van verspilling. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor verbetering van het bedrijf. Lean Six Sigma kent verschillende trainingen. Hierbij maken we onderscheid tussen de Green Belt Training, de Orange Belt Training en de Yellow Belt Training. De Orange Belt training is de tussenstap tussen Yellow en green belt. Maar wat is nu precies het verschil?

De verschillen tussen een green belt en een orange belt

Eigenlijk kunnen we de verschillen vergelijken met de banden die je krijgt bij Judo als je een niveau verder gaat. De kleur toont aan hoe goed je vaardigheden zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat je bij de lean orange belt vooral de basisprincipes leert en weet hoe je een Lean project uitvoert. Na het behalen van je certificaat ben je in staat om kleinere Lean verbeterprojecten te monitoren en uit te voeren. Bij de green belt ga je nóg dieper op de theorie in en leer je ook zwaardere projecten aan te pakken.

Het grootste verschil tussen een green belt en een orange belt is de duur van de training. Een green belt training duurt gemiddeld zes dagen. Een orange belt neemt slechts twee dagen in beslag. Op het moment dat je je orange belt certificaat op zak hebt, ben je in staat om kleine lean verbeterprojecten zelf uit te voeren en te monitoren. Echter, een groot verbeterproject is meestal nog te hoog gegrepen. Daarnaast wordt de orange belt training enkel afgesloten met een praktijkexamen, terwijl je bij een green belt training zowel een theorie- als een praktijkexamen af moet leggen.

Voor welke belt kies je?

Maar wat betekent dit precies? Is een green belt dan ook daadwerkelijk beter dan een orange belt?

Dat kunnen we niet zo stellen. In de meeste gevallen proberen organisaties verschillende belts binnen hun team te betrekken om een verbeterproject te leiden. Iedere belt staat immers voor andere vaardigheden die tijdens het project van pas kunnen komen. Zo is de green belt voornamelijk gericht op het uitvoeren van de verbeterprojecten en zijn zij beter in staat om de situatie te monitoren. De orange belts hebben echter meer zicht op de implementatie op de werkvloer.

Voor iedere belt is dus wel iets te zeggen en het is goed om binnen een organisatie verschillende belts te behalen. Alleen door de juiste samenwerking kan het hoogste resultaat behaald worden. Als er getwijfeld wordt over de belts die noodzakelijk zijn, dan is het goed om advies te vragen bij een overkoepelend orgaan en/of de cursusleider. Zij kunnen precies vertellen wat noodzakelijk is en hoe je het beste team kunt samenstellen. Bovendien is goede samenwerking altijd het allerbelangrijkste om een organisatie goed te kunnen leiden en optimaliseren. Het volgen van Lean Six Sigma trainingen kunnen hier zeker bij helpen. Niet alleen om de interne processen binnen de organisatie te optimaliseren, maar ook om het werkplezier en de energie die je uit je werkzaamheden haalt te vergroten.