10 grootste werkgevers van Nederland

grootste werkgevers nederland

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken zijn het niet de grote multinationals die de meeste banen creëren in Nederland. We zetten hieronder de 10 grootste werkgevers van Nederland in 2020 voor je op een rij. Het aantal FTE’s staat voor fulltime-equivalent. Dit is een rekeneenheid om de omvang van de personeelssterkte uit te drukken. Ofwel het aantal personeel per werkgever.

1. Politie

Aantal FTE’s (±): 62.000
De politie is al jaren te vinden in de top 10 van grootste werkgevers van Nederland. Er is nog steeds behoefte aan meer blauw op straat, en dat vertaalt zich naar veel nieuwe banen.

2. Defensie

Aantal FTE’s (±): 59.000
Ook defensie is al jaren een van de grootste banenscheppers in Nederland. Dit jaar nog steeds op de tweede plaats, ondanks dat defensie toch minder banen te bieden heeft dan de jaren ervoor.

3. Rabobank

Aantal FTE’s (±): 39.000
Ook de Rabobank staat al jaren in de top 10, en nog steeds bekleed de Rabobank een respectabele derde plaats ondanks een banenkrimp van meer dan 15 %.

4. Post NL

Aantal FTE’s (±): 31.000
We versturen misschien minder brieven en gewone post, maar des te meer pakketten.

5. Ahold

Aantal FTE’s (±): 30.000
De holding waar de Albert Heijn winkels onder vallen staan op een vijfde plaats.

6. Belastingdienst

Aantal FTE’s (±): 29.000
Leuker kunnen ze het niet maken, maar wel weten ze bij de belastingdienst veel werkgelegenheid te creëren.

7. Ministerie van Veiligheid en Justitie

Aantal FTE’s (±): 28.000
De overheid doet het nog steeds goed als werkgever. Na de Politie en Defensie staat dit ministerie op de zevende plaats.

8. KLM

Aantal FTE’s (±): 26.000
We vliegen graag en dat vertaalt zich in veel werkgelegenheid bij KLM. Alhoewel waarschijnlijk dit beeld moet worden bijgesteld door de Corona crisis en het aantal banen wat gaat verdwijnen bij de KLM.

9. ING bank

Aantal FTE (±): 22.000
Nog een bank in de top 10. De bankensector schept nog steeds veel werkgelegenheid ondanks de daling in het aantal banen.

10. NS

Aantal FTE’s (±): 19.000
Ook het openbaar vervoer is met de Nederlandse Spoorwegen vertegenwoordigd in de top 10.