Handige tips voor het maken van narrowcasting berichten

narrowcasting

Effectieve narrowcasting vereist meer dan lukraak berichten publiceren. Doe je dat toch, dan is de kans groot dat je boodschap bij de ontvangers, je personeel, niet goed overkomt. Of erger nog, dat ze zich gaan irriteren aan je manier van communiceren. Maar hoe zorg je dan voor goede berichten?

Definieer het doel van je boodschap

Begin altijd met het goed doordenken wat je met een bericht wilt bereiken. Wil je je collega’s bijvoorbeeld informeren over de voortgang van doelstellingen? Of wil je juist interactie stimuleren en feedback vragen over ontwikkelingen, zoals de introductie van een nieuw product of nieuwe dienst? Kortom, stel een doel op.

Stel de doelgroep van je bericht vast

Met narrowcasting kun je heel specifiek aangeven wie jouw boodschap te zien krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap over het aantal ingepakte orders die je alleen aan het magazijnpersoneel toont. Bepaal wie de doelgroep van je bericht is, zodat je jouw bericht zo relevant mogelijk kunt maken.

Pas je bericht aan naar het kennisniveau van de ontvanger

Voordat je een bericht samenstelt, is het belangrijk om te overwegen wat het kennisniveau van de ontvanger is. Zo voorkom je dat je informatie deelt waar de doelgroep al van op de hoogte is. Dit bespaart tijd en vergroot de kans dat je bericht gelezen wordt. Bovendien kun je irritatie voorkomen, te ingewikkelde berichten kunnen immers irritatie opwekken.

Gebruik aantrekkelijke prikkels om de ontvanger te boeien

De titel en inleiding van een bericht zijn de belangrijkste onderdelen van je boodschap om de interesse van de ontvanger te wekken. Denk daarom na over welke prikkels je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de ontvanger je bericht wil lezen.

Bijvoorbeeld, als je verkopers wilt informeren over een nieuwe dienst, gebruik dan een titel als: “Nieuw [dienst], belangrijk nieuws voor jou als verkoper”.

Trek de aandacht met visuele elementen

Voordat de ontvanger je bericht gaat lezen, moet je zijn aandacht trekken. Een tekstbericht valt meestal niet op. Daarom raden we je aan om aantrekkelijke afbeeldingen bij de tekst te plaatsen die direct de aandacht trekken.