Het belang van licht bij je werk

Het belang van licht bij je werk

In 1990 werd er de ‘Licht en gezondheid’ studie gepubliceerd, die als belangrijkste bevinding had dat daglicht cruciaal is voor de gezondheid van alle werkende mensen. Zo rond die tijd werd in Nederland ook een wetgeving ingevoerd met regels voor het kantoorpersoneel. Zo moet je ervoor te zorgen dat alle kantoormedewerkers zich binnen 10 meter van een raam moesten bevinden om zo voldoende van het daglicht te profiteren.

Een goed verlichte werkplek is essentieel

Voor iedereen die werkt is een goede verlichting essentieel om de taken die ons werk vereist naadloos te kunnen uitvoeren. Want wanneer de verlichting niet goed is, dan heeft de werknemer de neiging zijn of haar gezichtsvermogen te forceren, waardoor er oogvermoeidheid ontstaat . Iets wat onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur kan veroorzaken. Plus het kan tevens bijdragen aan een gebrek aan concentratie en productiviteit.

Elke werkplek is anders ingericht, maar iedereen zou moeten proberen om hier zoveel mogelijk natuurlijk licht op te laten schijnen. Dit vindt vooral via de ramen van een gebouw plaats. Of als dit niet mogelijk is, dan bijvoorbeeld via een vlakke lichtkoepel op het dak.

Werknemers die voldoende aan natuurlijk licht worden blootgesteld, hebben niet alleen meer kans om minder ziek te zijn maar ze voelen zich ook gelukkiger. Dit houdt allemaal verband tussen de connectie tussen natuurlijk licht en vitamine D.

De natuurlijke en functionele verlichting combo

De allerbeste manier is om dit natuurlijke licht met algemene en functionele verlichting te combineren. Zo kun je ervoor zorgen dat je op elk moment van de dag over al het mogelijke licht beschikt dat je voor jouw werk nodig hebt.

De algemene verlichting is meestal verdeeld over de ruimte. Denk hierbij aan plafondlampen met een brede lichtbundel die in deze ruimte voor een gelijkmatig en direct licht zorgen. Het verbetert de zichtbaarheid van de werknemer door schaduwen te verminderen.

De functionele verlichting zorgt voor een meer gericht licht dat specifiek op elke werkplek is gericht en zich aanpast aan de behoeften en het type activiteit van elke persoon.

De invloed van de verschillende lichttinten

Er is via verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat natuurlijk licht je gelukkiger kan maken. De lichttinten die er door kunstlicht worden gecreëerd, kunnen ook verschillende emoties oproepen en andere effecten op het lichaam hebben.

Over het algemeen is het zo dat (warm) geel of oranje licht beter is om bij te ontspannen, terwijl (koel) blauw en wit licht goed is om bij te werken, wakker te worden en te concentreren.

Dit koele licht maakt ons energiek en kan zelfs slaappatronen onderbreken als jij hier rond bedtijd aan wordt blootgesteld. Blauw licht onderdrukt namelijk het melatoninegehalte. Het is echter wel belangrijk om te weten dat teveel van dit koele licht (boven de 6500K) jou te alert maakt en zo zelfs de werkprestaties kan verminderen.

Indien mogelijk is het het beste om de temperatuur en kleur van de verlichting op basis van het tijdstip van de dag te variëren. In de ochtend kan het licht het beste helder en koel zijn, zodat alle werknemers alert en geconcentreerd blijven. Naarmate de dag vordert, kan de verlichting beter wat warmer zijn, zodat de werknemers zich meer kunnen ontspannen.

Het juiste licht voor een comfortabele en stimulerende werkomgeving

Je denkt er misschien niet meteen aan maar een goede verlichting terwijl je werkt speelt een belangrijke rol in de efficiëntie van alle werkwerkers. De juiste verlichting verkleint immers niet alleen het risico op allerlei gezondheidsproblemen, maar verhoogt ook de productiviteit en veiligheid binnen het bedrijf. En het draagt positief bij aan een comfortabele en stimulerende werkomgeving.