Hoe word je een goede tekstschrijver?

goede tekstschrijver

Er zijn wel wat opleidingen die aandacht besteden aan schrijven. Min of meer. Sommige tekstschrijvers hebben Nederlands gestudeerd, andere hebben een journalistieke of communicatie-opleiding gedaan. Andere mensen die zich nu tekstschrijver noemen hebben de middelbare school niet afgemaakt of hebben geleerd voor slager.

Er is dus geen echte opleiding tot tekstschrijver. Tekstschrijver word je omdat je goed kunt schrijven (of denkt dat je dat kunt). Het kan zijn dat je dat al vroeg weet, omdat je als kind altijd zat te schrijven. Maar het kan dus ook dat je bij wijze van spreken nog nooit een pen had aangeraakt, totdat je opeens het licht zag.

Er zijn trouwens verschillende soorten tekstschrijvers. Je hebt tekstschrijvers die echt van de spelling en de grammatica zijn en je hebt de copywriters. Deze laatste categorie omvat de ‘verhalenvertellers’. Zij nemen het soms wat minder nauw met de regels. Ze schrijven niet, maar converseren, zoals twee mensen dat ook met elkaar zouden doen. Dit is ook een leuk artikel: over het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver.

Tekstschrijver of copywriter?

Je zou dus eigenlijk eerst voor jezelf moeten bepalen of je een tekstschrijver of een copywriter bent. De eerste categorie houdt zich ook vaak met tekstcorrecties en journalistiek werk bezig. De laatste werkt vaak ook voor reclamebureaus, als bedenker van campagnes en acties.

Tekstschrijver kun je zowel in loondienst als voor jezelf zijn. Veel tekstschrijvers kiezen uiteindelijk voor een bestaan als ZZP’er. Dat verklaart mogelijk ook de populariteit van het vak onder vrouwen. Je kunt je beroep als tekstschrijver goed combineren met het moederschap, omdat je zelf je werktijden bepaalt.

Webdesign en copywriting

Vaak worden teksten gevraagd door webdesigners of eigenaar van websites. Houd er wel rekening mee dat de concurrentie moordend is en dat drukt de tarieven. Je kunt tegenwoordig overal online terecht voor een goedkope website of goedkope tekstschrijvers.

Maar hoe word je dan tekstschrijver? Het is goed om eerst veel te oefenen, alvorens je dit beroep serieus uit gaat oefenen. Schrijf voor jezelf, schrijf veel en lees veel. Als je echt tekstschrijver of copywriter wilt worden, heb je een portfolio nodig. Dat is een map (fysiek dan wel virtueel) waarin je jouw werk opneemt. Als je nog niet zo veel ervaring hebt, kun je jezelf misschien eerst bewijzen door klussen gratis te doen voor bekenden. Of je biedt aan teksten te schrijven voor een bevriende websitebouwer, in ruil voor een website.

Langzamerhand bouw je zo ervaring op, word je beter in je vak en doe je contacten op die je verder uit kunt bouwen. Als tekstschrijver is het belangrijk om goede contacten te hebben. Hieruit komt in de toekomst vaak meer werk. Zorg er dus voor dat je goed werk levert, zorg ervoor dat je vindbaar bent op internet (website en sociale media) en blijf bouwen aan je reputatie als tekstschrijver.

Voel je je toch wat onzeker over je capaciteiten, dan kun je bijvoorbeeld ook een LOI-cursus ‘tekstschrijven’ volgen. Het kan ook handig zijn om eens te gaan praten met mensen die al tekstschrijver zijn. Hoe pakken zij de zaken aan? Wat vinden ze leuk aan het vak en wat vinden ze minder leuk? Als je het in je hebt om tekstschrijver te worden, komt dat er vanzelf wel uit. Ook al ben je nu slager.