Je huis verkopen en terughuren? Dit is een verkoopmethode waar je niet vaak over hoort. Het wordt ook wel eens de ‘sale-and-leaseback-constructie’ genoemd.
Maar wat houdt dit precies in? We gaan het er uitgebreid over hebben in deze blog. Ga er maar eens goed voor zitten, dan duiken we gelijk in de materie…
Er is steeds meer animo voor de ‘sale-and-leaseback-constructie’. Dit komt omdat onroerend goed zeer schaars is. Zeker in de randstad.
Veel grote commerciële partijen proberen woningen op te kopen om deze vervolgens weer te kunnen verhuren. Woningeigenaren kunnen vaak hun huis verkopen en deze vervolgens direct terughuren.
Ook kan het zijn dat een familielid of kennis interesse heeft in het kopen van je woning. Het komt steeds vaker voor dat ouders hun huis verkopen aan hun kinderen terwijl ze niet willen verhuizen. De kinderen zijn vervolgens de huiseigenaren en de ouders worden huurders.
Het zou kunnen zijn dat een geïnteresseerde partij een goed bod doet op je huis. Wat is dan wijsheid? De meeste mensen denken dat verkopen altijd de slimste optie is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Wat zijn de voordelen voor jouw als verkopende partij?
Het voordeel van het verkopen – en terughuren – van je woning geeft je de nodige (financiële) flexibiliteit. Je bent namelijk niet meer gebonden aan je huis. Tegelijkertijd kun je nog wel genieten van het behouden van het huiselijke gevoel van je woning.
Oudere mensen verkiezen huren vaak boven kopen. Daarom kan het verkopen en terughuren van een woning zeer interessant zijn.
Wanneer de koopsom van je huis hoger is dan wat je ervoor hebt betaald is het verkopen en terughuren van je huis wellicht een goede keuze. Je kunt het geld dat je ontvangt voor de verkoop eventueel elders investeren.
Overige voordelen van je huis verkopen en terughuren
Het bezitten van een huis kan voor veel mensen een doel zijn, maar dat betekent niet dat het voor iedereen voordelig is. Het huren van een huis heeft namelijk ook zijn voordelen.
Voor sommige mensen kan huren logischer zijn gezien hun financiële omstandigheden. Hieronder hebben we nog een paar belangrijke voordelen van het huren – in plaats van het kopen – van een huis voor je op een rijtje gezet:
Weinig tot geen onderhoudskosten
In tegenstelling tot huiseigenaren hebben huurders niet te maken met onderhoudskosten of reparatiekosten. Bovendien hoeven ze geen onroerendgoedbelasting te betalen. Dit is een voordeel dat je op de lange termijn veel geld kan besparen.
Geen hoge aanbetaling
Voor huren is meestal slechts een borg nodig die gelijk is aan één maand huur. Een huizenkoper moet vaak een flinke aanbetaling moet doen bij het kopen van een huis met een hypotheek.
Aanzienlijk meer flexibiliteit
Meer flexibiliteit met betrekking tot waar te wonen. Huurders kunnen praktisch gezien overal wonen, terwijl huiseigenaren zich beperken tot gebieden waar ze het zich kunnen veroorloven om te kopen. Op het moment dat je je huis verkoopt en terughuurt ben je vrij om vervolgens snel te kunnen verhuizen naar een andere woning.
Lagere verzekeringskosten
Ook heb je als huurder vaker te maken met lagere verzekeringskosten in vergelijking met huiseigenaren. Als huiseigenaar dien je namelijk een huiseigenarenverzekering te hebben.
Huurders hebben te maken met een huurdersverzekering. Dit soort verzekeringen zijn vaak veel goedkoper en dekken bijna alles wat je bezit. Vaak zelfs inclusief meubels, computers en overige waardevolle spullen.
De grootste mythe over het huren van een huis is dat je elke maand geld weggooit. Dit is niet waar. Je hebt immers woonruimte nodig en dat kost op de een of andere manier altijd geld.
Met andere woorden…
Wanneer je je huis voor een aardig bedrag hebt kunnen verkopen is het terughuren van dat huis geen slecht idee. Hoewel het waar is dat je vervolgens geen eigen vermogen opbouwt, gaan niet alle kosten van het eigenwoningbezit altijd naar het opbouwen van eigen vermogen.
Wanneer jij je huis voor een goed bedrag kunt verkopen hoef je misschien geen eigen vermogen meer op te bouwen via vastgoed. Je zou andere manieren van investeren kunnen overwegen.
Conclusie
Voor degenen die het gedoe van het eigenwoningbezit – inclusief de kosten van het onderhoud en onroerendgoedbelasting – willen vermijden, kan verkopen en terughuren van je huis een goede optie zijn. Het bezitten van een huis is namelijk niet altijd beter dan het huren van een huis.
Kies je voor de ‘sale-and-leaseback-constructie’? Dan win je een hoop flexibiliteit en bovendien heb je niet te maken met de hoge kosten waarmee huiseigenaren te maken hebben.
Hieronder hebben we nogmaals de 4 belangrijkste redenen voor het kiezen van een ‘sale-and-leaseback-constructie’ voor je opgesomd:
- Weinig tot geen onderhoudskosten
- Geen hoge aanbetaling
- Aanzienlijk meer flexibiliteit
- Lagere verzekeringskosten
Hopelijk hebben we je middels deze blog voldoende geïnformeerd. Graag zien we je terug bij een van onze volgende blogs. Bedankt voor het lezen.