Je bedrijf verkopen – wat komt daar bij kijken?

bedrijf verkopen

Wanneer je van plan bent om jouw bedrijf te verkopen, houd er dan rekening mee dat dit een poos gaat duren. Het verkopen van een bedrijf is een langdurig traject met meerdere formele stappen.

Bepaal van te voren wat het doel is van de verkoop? Heb je een idee aan wie je het wil verkopen? Wat zijn je plannen voor na de verkoop? Hoe ga voorzie je jezelf van levensonderhoud na de verkoop?

Houd er daarnaast rekening mee dat het verkopen van je bedrijf, zeker wanneer het langdurig project betreft, emotionele gevolgen heeft.

Hoe lang duurt verkoop van een bedrijf?

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, kan het een aantal jaar duren voordat het volledige traject van de verkoop is afgerond.

Wanneer je een groot aantal werknemers in dienst hebt, zul je niet alleen rekening moeten houden met je eigen emoties, maar ook met die van jouw werknemers. Bovendien zullen zij van te voren op de hoogte gesteld moeten worden en van begeleiding moeten worden voorzien na de verkoop.

De volledige overdracht van een middelgroot tot groot bedrijf kan dus gemakkelijk langer dan vijf jaar in beslag nemen.

Waarom wil je je bedrijf verkopen?

Wat is de reden dat je je bedrijf wilt verkopen? Het bepalen van jouw doelstellingen met de verkoop heeft een grote impact op jouw leven na de verkoop.

Stel aan jezelf de vraag wat je met het verkoop van jouw bedrijf wilt bereiken en waarom je het wilt verkopen. Ben je op leeftijd en wil je genieten van de volgende fase in jouw leven zonder de verantwoordelijkheid van het leiden van een bedrijf? Of zie je mogelijkheden binnen een andere markt en wil je het geld van de verkoop gebruiken voor het starten van een nieuw bedrijf? Mogelijk is het leiden van een bedrijf zeer stressvol voor jouw partner en jij en ga je liever aan de slag als adviseur?

Rondkomen na de verkoop

Hoe ben je van plan om jezelf van levensonderhoud te voorzien na de verkoop? Is het doel dat de opbrengst van de verkoop de pensioen bekostigd, of heb je al extra geld voor jouw pensioen weggezet?

Daarnaast zul je moeten nagaan of je beschikking hebt over jouw pensioen of over het geld dat vrij komt van de verkoop. Verkoop je alle aandelen, of blijf je een aandeelhouder van het bedrijf?

Schakel hulp in

Je bedrijf verkopen is niet een eenvoudige taak. Gelukkig zullen de meeste van ons dit slechts eenmaal in hun leven meemaken. Het is dan ook geen slecht idee om de hulp van een adviseur in te schakelen. Zij hebben ervaring en de know-how om je te begeleiden bij de overdracht zodat de situatie adequaat wordt afgehandeld, zonder al te veel zorgen.