Kwalitatieve en toxic backlinks, wat is het verschil?

Kwalitatieve en toxic backlinks

Linkbuilding is de SEO techniek waarmee je werkt aan het verzamelen en opbouwen van een aantal kwalitatieve backlinks. Een backlink is een link van een andere website naar een pagina van jou. Hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger je komt in de zoekmachine resultaten. Tenminste, dat is de theorie. In de praktijk is het ook de kwaliteit van de backlinks die hier invloed op heeft. Zo sterk zelfs, dat er links zijn die je SEO score naar beneden kunnen halen. Deze moet je dus direct verwijderen en het beste gewoon vermijden. Maar wat is het verschil tussen een kwalitatieve- en toxic backlink?

3 kwaliteiten van kwalitatieve backlinks

De beste manier om dit verschil te herkennen is door een vergelijking te maken. Je kunt een backlink zien als een referentie op je cv. Hoe beter deze referentie, hoe groter de indruk die je maakt. Hoe minder interessant de referentie, hoe minder deze mee zal tellen in je beoordeling. Zo zien de zoekmachines het ook. Kwalitatieve backlinks voldoen aan de volgende 3 kwaliteiten.

  • De website komt uit jouw vakgebied: een referentie van een callcenter is veel minder interessant dan een referentie van een houtwerkplaats als je solliciteert voor een baan als meubelmaker.
  • De website heeft autoriteit: een referentie van de directeur van een bedrijf weegt zwaarder mee op je cv als een referentie van een baliemedewerker.
  • De website is betrouwbaar: een referentie van een eerlijke ZZP’er is veel beter dan een referentie van een zwartwerker.

Wat is een toxic backlink?

Ga je met linkbuilding bezig, dan wil je dus links verzamelen van betrouwbare websites uit jouw vakgebied met autoriteit. Autoriteit wordt gemeten door te kijken naar het aantal kwalitatieve backlinks dat die website heeft. Een toxic backlink is een link van een website die niet aan die eisen voldoet. Misschien staat deze vol met reclame, hebben ze een boete gehad van Google of komen ze om een andere reden onbetrouwbaar over. Backlinks van betrouwbare websites met weinig autoriteit halen je score niet direct naar beneden, maar wegen wel veel minder zwaar mee. Daar zal je dus weinig resultaten mee behalen. Hetzelfde geldt voor een backlink van een betrouwbare website buiten jouw vakgebied.

Meer weten over SEO? Klik hier.

Hoe verzamel je kwalitatieve links?

Het is dus zaak om je te richten op het verzamelen van kwalitatieve backlinks en daar zijn verschillende technieken voor. Allereerst zet je je website vol met link-worthy content zodat je materiaal aanbiedt om naar te linken. Daarna kun je de volgende technieken toepassen om zelf achter een backlink aan te gaan.

  • Broken linkbuilding: ga op zoek naar links die niet meer werken in je vakgebied, schrijf nieuwe content voor de link en neem contact op met de website eigenaar.
  • Een gastenblog schrijven: schrijf een artikel voor een blogger in je vakgebied, laat deze publiceren en voeg een backlink toe.
  • Brand mention link building: gebruik je SEO tool om op zoek te gaan naar pagina’s waarop je merk of product genoemd wordt en vraag om een backlink.