Lekdetectie; de eerste stap in het besparen van energie!

Lekdetectie

Perslucht is samengeperste lucht die gebruikt wordt om bijvoorbeeld motoren, machines en gereedschappen aan te drijven en om onderdelen schoon te blazen of op te pompen. Perslucht is dus een energievorm die veel wordt gebruikt in verschillende industrieën en sectoren. Maar het gebruik van perslucht is een van de grootste energieverbruikers. Wanneer er een lek zit in het persluchtsysteem, dan kan dat voor nog meer energiekosten zorgen. Lek detectie is dus cruciaal om de energiekosten in de hand te houden.

Perslucht

Persluchtsystemen zijn onmisbaar in je bedrijf, maar ook deze machines krijgen te maken met slijtage en moeten goed onderhouden worden. Hierdoor kunnen lekken ontstaan en daardoor kunnen de energiekosten flink oplopen. Deze lekken kunnen verborgen zitten achter de machines of juist bij de aansluitpunten in vaste bovenleidingen, in gebarsten leidingen of versleten slangen, of bij koppelingen. Wanneer de lekkages toenemen, kan dat tot uitval van de machines leiden. Dit leidt weer tot vertragingen in de productie, kwaliteitsproblemen, een kortere levensduur van de machines en meer (onnodig) onderhoud.

Speciale procesparameters

Als de perslucht aan procesparameters dient te voldoen, zoals een bepaald dauwpunt of oliegehalte, moeten er extra maatregelen worden genomen om deze specificaties te halen. Hierdoor gaat de prijs per m3 perslucht flink omhoog. Daarom is het nog belangrijker om eventuele lekkages voor te zijn. Mochten er toch lekkages ontstaan, zijn er gelukkig mogelijkheden om deze op te sporen.

Lekdetectie en flowmeters
Wanneer er gezocht wordt naar eventuele lekkages of zwakke plekken in de luchttoevoer, wordt er gebruik gemaakt van ultrasone lekdetectieapparatuur. Door een flowmeter op de uitgang van de persluchtinstallatie te plaatsen, kan men daarnaast ook een beeld krijgen van de totale hoeveelheid verbruikte perslucht. Als er lekkages worden gevonden door de lekdetectie, dan kan met de flowmeter direct gezien worden wat hiervan de invloed is op het totale perslucht verbruik. Tot slot kan meteen bekerend worden wat de besparing zal zijn in energiekosten als de lekkage wordt hersteld.

Besparing op energiekosten
De besparing op de energiekosten van je bedrijf kunnen als snel oplopen tot een aantal duizenden euro’s per jaar. Daarentegen is een investering in een lekdetectiesysteem met een flowmeter binnen enkele maanden terugverdiend. Daarom kan het zinvol zijn om hierin te investeren. Wanneer je gebruik maakt van flowmetingen, is het ook mogelijk om het persluchtsysteem te monitoren. Zo kan voortdurend worden gekeken naar eventuele nieuwe ontstane lekkages om ze tijdig te laten repareren.