Oefenen voor assessments: de beste voorbereiding op je nieuwe baan

Oefenen voor assessments

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan is de eerste stap natuurlijk dat je op zoek gaat naar vacatures. Wanneer je vacatures hebt gevonden die jou interessant lijken, kun je je CV en motivatie opsturen. Ook wanneer er niet direct om gevraagd wordt is het belangrijk dat je toch ook een motivatiebrief meestuurt. Een goede motivatie kan het verschil maken in de uitnodiging voor een gesprek. Wanneer je solliciteert naar een functie, kan het zo zijn dat het bedrijf werkt met een sollicitatieprocedure. Binnen zo’n procedure zul jij moeten bewijzen waarom jij beter bent dan je medekandidaten. Het is dan ook belangrijk om je goed op zo’n procedure voor te bereiden. Assessments komen vaak voor in sollicitatieprocedures en daarom is het ook van belang om te oefenen voor assessments. Een goede voorbereiding is het halve werk en dé kans op een nieuwe baan!

Wat houden assessments in?

Zoals genoemd kunnen assessments deel uitmaken van een sollicitatieprocedure. De scores van de kandidaten zullen dan vergeleken worden om zo de beste kandidaat voor de job te vinden. Het is dan ook niet alleen van belang dat je het assessment goed maakt, maar ook dat je sneller bent dan je medekandidaten.

Assessments bestaan vaak uit meerdere verschillende onderdelen. Hierbij kun je denken aan cijferreeksen, het analyseren van teksten en figuurreeksen. Als kandidaat zul je op drie verschillende vaardigheden getoetst worden, namelijk; cijfermatig, logisch en verbaal redeneren. Deze onderdelen zullen onverwachts getoetst worden tijdens een assessment, maar het voordeel is wel dat je je er goed op kunt voorbereiden. Het oefenen voor een assessment leidt er dan in veel gevallen dan ook niet alleen toe dat je het assessment haalt, maar ook dat je boven je medekandidaten uitstijgt. Vergis je dus niet in het belang van oefenen!

De beste oefening voor je assessment

Wanneer je je wilt voorbereiden op een assessment, is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit in een training en oefenen. Een training wordt namelijk door een docent gegeven en dit is te vergelijken met een college. Dit kan dan ook wel of klassikaal zijn, of 1 op 1. Wanneer je gaat oefenen voor een assessment, houdt dat in dat je vragen gaan maken ter voorbereiding op het assessment. Dit zijn dan oefenvragen die representatief zijn voor de vragen die je op een echt assessment kan verwachten. Hoe kun je nou het beste oefenen?

Ga eerst op onderzoek uit de precieze onderdelen die je moet voorbereiden. Zo is het van belang om je te verdiepen in het bureau waar jij je assessment moet gaan maken. Assessment bureaus hanteren verschillende manieren voor het afnemen van assessments, dus wanneer jij het bureau weet, kan je er ook precies achter komen wat je moet oefenen. Als tweede is het belangrijk om je voorbereiding goed te plannen. Het maken van een oefentoets neemt bijvoorbeeld best wat tijd in beslag dus wacht niet tot de laatste dag. Wanneer blijkt dat je nog extra aandacht moet besteden aan bepaalde onderdelen heb je hier dan nog te tijd voor. Als laatste is het belangrijkste onderdeel natuurlijk dat je daadwerkelijk gaat oefenen met de vraagstukken van het assessment. Oefening baart kunst en je zult merken dat wanneer je meer oefent, het steeds gemakkelijker en sneller al gaan!

Meer informatie op: https://hellotest.nl/