Bij een sollicitatiegesprek is vaak het hebben van een goed onderbuikgevoel een belangrijke reden om een langdurige samenwerking met iemand aan te gaan. Je kunt echter ook objectiever en met veel meer zekerheid de juiste persoon vinden voor je openstaande vacature. Dit kan door de kandidaten aan te melden voor een selectie assessment. Benieuwd naar wat selectie assessment is? Hoe het werkt? En wat de voordelen is van een afname? Lees dan snel verder!
Hoe werkt een selectie assessment?
Als werkgever kun je potentiële werknemers aanmelden voor een selectie assessment. Dit is een onderzoek die bestaat uit een aantal testen, waarmee kan worden bepaald welke kandidaat het meest geschikt is voor de openstaande functie. Met de testen wordt het volgende bij een kandidaat gemeten: het algemene werk- en denkniveau; de competenties en de ontwikkelpunten; de voorkeursrollen en drijfveren. Ook wordt er bij het afnemen van een selectie assessment vaak gewerkt met een praktijksimulatie. Hiermee kan in beeld worden gebracht hoe een potentiële werknemer reageert op situaties binnen de werkomgeving. Om een nog completer beeld te krijgen en de juiste beslissing te kunnen maken zijn er daarnaast bedrijven die een psycholoog inzetten om in gesprek te gaan met de potentiële werknemer. Hoe lang een selectie assessment uiteindelijk duurt is afhankelijk van de wensen van de werkgever en de openstaande functie. Aan de hand daarvan wordt beslist welke en hoeveel testen er bij de kandidaten worden afgenomen. De uitkomsten van een selectie assessment worden altijd gerapporteerd in een assessment rapport.
Voordelen van een selectie assessment
Naast dat selectie assessment een goede voorspelling geeft van werkprestaties binnen de openstaande functie, heeft de uitvoering hiervan nog een aantal andere voordelen. Zo kan een werkgever door middel van selectie assessment gericht een kandidaat zoeken die zijn team versterkt. Dit door op zoek te gaan naar een kandidaat met competenties die op dit moment in het team ontbreken. Een tweede voordeel is dat een selectie assessment ervoor zorgt dat na het aannemen van een kandidaat de leidinggevenden voldoende handvatten heeft om de nieuwe werknemer op de juiste manier te benaderen, aan te sturen en te coachen. Als laatste wordt ook als voordeel genoemd dat selectie assessment professionele ontwikkeling bevordert. Doordat vanaf het begin af aan de sterke en ontwikkelpunten van werknemers duidelijk in kaart zijn gebracht. Hierdoor kan de nieuwe werknemer zelf en de werkgevende direct aan de slag gaan met het optimaliseren van de sterke punten en het verbeteren van de ontwikkelpunten, waardoor de nieuwe werknemer sneller kan excelleren in een functie.