Tips om ongelukken op het laadperron te voorkomen

laadperron

Een laadperron is voor de meeste bedrijven een plek van komen en gaan. Vooral wanneer het bedrijf beschikt over meerdere laadperrons, dan kan het wel eens voorkomen dat er omwille van snelheid wat minder wordt gekeken naar veiligheid. Ondanks het feit dat de hoogte van een laadperron tot aan de grond vaak niet veel hoger is van 1 tot 1,5 meter, kunnen er vreselijke ongelukken gebeuren. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je naar beneden valt, je ontzettend ongelukkig terecht kunt komen. Daarnaast kan het natuurlijk ook heel goed voorkomen dat je door de snelheid niet door hebt dat een vrachtwagen naar achteren rijdt, waardoor jij met je been klem komt te zitten tussen de vrachtwagen en het dock. Kortom, allerlei redenen om ervoor te zorgen dat het een flink stuk veiliger moet. Hoe je dit kunt doen, dat vertellen we je hier.

Voorkom hoogteverschillen en ruimte tussen het dock en de vrachtwagen

Wanneer een vrachtwagen is aangedockt, dan is de kans vrij aannemelijk dat een stuk ruimte is tussen zowel de vrachtwagen, als het laadperron. Deze ruimte is levensgevaarlijk en wanneer je niet oplet kun je er gemakkelijk achter blijven haken. Vooral wanneer het allemaal snel moet en de vrachtwagen in no-time leeg moet worden gehaald, kan het zijn er vreselijke ongelukken gebeuren. Daarnaast heb je vaak ook nog eens te maken met eventuele hoogteverschillen, waardoor het transporteren van de goederen ook niet al te soepel gaat. Om dit probleem op te lossen en te zorgen dat het een stuk veiliger wordt, is het verstandig om docklevellers te gebruiken. Dit is een soort ‘brug’ die ervoor zorgt dat zowel het hoogteverschil als de ruimte tussen het dock en de vrachtwagen volledig teniet wordt gedaan.

Werk met veiligheidshesjes

Uiteraard is het allereerst van belang dat je op de werkvloer zelf zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen treft. Toch zijn er aanvullend op bijvoorbeeld de docklevellers van Loading-systems.com nog allerlei andere manieren waarop jij ervoor kunt zorgen dat het een stuk veiliger wordt op de werkvloer. Eén van deze maatregelen is het standaard verplichten tot het dragen van veiligheidshesjes. Zo kan namelijk iedereen zien dat jij er loopt en voorkom je dat iemand je over het hoofd ziet. Hetzelfde geldt ook voor het plaatsen van pionnen, zodat je exact weet dat er op het moment dat ze er staan worden geladen of gelost.