Tips voor het aanvragen van een zakelijke lening

aanvragen van een zakelijke lening

Starten met een eigen bedrijf is altijd een spannende stap, zowel zakelijk als financieel gezien. Veel startende ondernemers maken dan ook gebruik van een zakelijke lening om hun bedrijf op te starten en te zorgen voor startkapitaal. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een zakelijke lening? Wat zijn de risico’s en voordelen? Welke aanbieders zijn er en wat is de rente die zij maandelijks berekenen?

Het belangrijkste aspect bij het afsluiten van een zakelijke lening is je voorbereiding. Maak eerst een plan waarin je een schatting maakt van de financiën die je nodig hebt. Weet je wat je precies nodig hebt aan startkapitaal, maak dan een vergelijking tussen verschillende aanbieders en bekijk bij deze aanbieders onder andere de volgende zaken; wat is de looptijd? Wat bedragen de totale kosten voor de lening? Wat bedragen de kosten voor de lening per maand? Zijn er eventuele boetes voor vervroegd aflossen? Hoe snel wil je de lening beschikbaar hebben?

Zakelijke lening aanvragen

Via de reguliere banken is de procedure een stuk langduriger om een zakelijke lening aan te vragen, dan via bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Bij reguliere banken moeten vaak veel documenten ingeleverd worden om te laten zien dat je aan voorwaarden voldoet, vervolgens kan deze procedure nog enkele weken duren. Via bedrijven die zich in zakelijke leningen hebben gespecialiseerd kun je snel een zakelijke lening aanvragen, maar check dus wel goed de voorwaarden van de lening.

Benodigdheden zakelijke lening

Voor het aanvragen van een zakelijke lening heb je vrijwel altijd onder andere een jaarrekening, zakelijke rekening, uittreksel van de Kamer van Koophandel, een minimale periode dat je bedrijf bestaat en een minimale omzet nodig. Ook moet de eigenaar vaak woonachtig zijn in Nederland.

Hoe bepaalt de verstrekker of jij een lening krijgt?

De verstrekker bepaalt aan de hand van een risicoprofiel of jij recht hebt op een zakelijke lening tegen de voorwaarden die jij wilt. Dit zal onder andere bepaalt worden aan de hand van je cashflow en liquide middelen. Komt er maandelijks genoeg geld op jouw zakelijke rekening binnen? Deze factoren zullen allemaal meespelen in de keuze van de verstrekker of jij de zakelijke lening krijgt die je wilt.

Aanbieders zakelijke lening

Er zijn diverse aanbieders die een zakelijke lening kunnen verstrekken. Dit kan zowel een reguliere bank als een bedrijf zijn wat zich gespecialiseerd heeft in zakelijke leningen. B2B Business lening is sinds 2017 actief op de Nederlandse markt en heeft inmiddels meer dan 100 personeelsleden in ons land. Zij bieden leningen aan vanaf 2000 euro die je maandelijks aflost en binnen vijf minuten kan een aanvraag ingediend worden. Ook Bridgefund is zo’n aanbieder die in 2017 is opgericht door drie jonge mannen die de markt aan het veroveren zijn. Een lening bij Bridgefund is vanaf 5000 euro mogelijk met een minimale looptijd van 12 maanden en je lost dagelijks een klein deel van je lening af. New10 is de laatste aanbieder in dit rijtje en een initiatief van de reguliere ABN Amro bank. Zij verstrekken ook leningen vanaf 5000 euro die je maandelijks aflost met een minimale looptijd van 3 maanden.