Tips voor het kiezen van een boekhouder

Tips voor het kiezen van een boekhouder

Het kiezen van een boekhouder wordt steeds lastiger, je moet namelijk rekening houden met een hoop factoren. Daarnaast zijn er veel verschillende boekhoudkantoren verspreid over heel Nederland. Met de onderstaande tips willen we je een handje helpen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een geschikte boekhouder?

Volledige of gedeeltelijke boekhouding uitbesteden?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wil je de volledige of slechts een gedeelte van de boekhouding uitbesteden? Er zijn boekhoudkantoren die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van je boekhouding van begin tot eind, dit gaat dan voornamelijk om grotere boekhoudkantoren. Wanneer je toch liever gaat voor een gedeeltelijke uitbesteden kan je het beter zoeken bij zelfstandige boekhouders of kleine boekhoudkantoren.

Wanneer je liever zoveel mogelijk tijd overhoudt voor je eigen werkzaamheden kan je het best kiezen voor een volledige uitbesteding. Dan hoef jij je er namelijk geen zorgen meer over te maken én weet je dat alles zorgvuldig voor je wordt verzorgd. Als je toch graag enig inzicht heb je in boekhouding kies je voor een gedeeltelijke uitbesteding. Dit kan op twee manieren worden ingericht:

  • Enkele delen van de boekhouding worden verzorgd door een boekhouder, bijvoorbeeld alleen de salarisadministratie
  • De boekhouder helpt je bij alle onderdelen van je financiële administratie, maar je werkt hier zelf ook nog actief aan mee

Groot boekhoudkantoor of zelfstandige boekhouder?

Het tweede punt waar je over na moet denken is of je wilt gaan voor een groot boekhoudkantoor of een zelfstandige boekhouder.

Bij een zelfstandige boekhouder, of klein boekhoudkantoor, krijg je vaak een meer persoonlijke aanpak. De boekhouder houdt meer op de hoogte en er wordt sneller meegedacht aan hoe de zaken gaan. Bij een groot boekhoudkantoor is het iets minder persoonlijk, maar gebeuren de taken vaak wel sneller en ben je verzekerd dat er altijd een boekhouder in dienst is die gespecialiseerd is in bepaalde onderdelen.

We begrijpen dat het lastig is om specifiek te zoeken naar kleine of grote boekhoudkantoren. Hierom raden we dan ook aan om online te kijken naar websites met bedrijfsprofielen. Hier vind je vaak de optie om een overzicht te zien van alle boekhouders in een bepaalde regio. Zo vind je op deze website bijvoorbeeld een overzicht van boekhouders in Noord-Holland.

Persoonlijke afspraken of online boekhouden?

Wil je liever persoonlijke afspraken hebben met de boekhouder of heb je een voorkeur voor online boekhouden? Je ziet steeds vaker dat boekhouders werken met een online-aanpak. Hierin maken ze gebruik van bepaalde boekhoudsoftware of doen ze alle vergaderingen online. Dit scheelt namelijk een hoop reistijd, dit bespaart jou ook weer kosten.

Als je toch liever van een meer persoonlijke aanpak houdt moet je dit duidelijk aangeven bij het aanvragen van een offerte of het initiële contactmoment. Je komt er dan snel genoeg achter of de boekhouder deze werkwijze ook hanteert.

Keurmerken voor boekhouders

Wanneer je nog steeds niet zeker weet wat voor boekhouder je in wilt schakelen zou je ook nog kunnen kijken naar keurmerken. Er zijn verschillende keurmerken voor boekhouders: deze laten zien dat de boekhouder uitstekende kwaliteit levert en zich voldoet aan strenge eisen op het gebied van klanttevredenheid en de algehele professionaliteit.

Voor kleine bedrijven of startende zzp’ers is dit niet heel erg belangrijk. Dit komt omdat deze boekhouding relatief eenvoudig is: een boekhouder met een specifieke specialisatie is dan niet nodig. Voor grotere bedrijven raden we dit wel aan. Dan kan je bijvoorbeeld kijken naar boekhoudkantoren die beschikken over het NOAB-keurmerk.

De voordelen van een goede boekhouder

Met de bovenstaande vragen kom je al een heel eind. Uiteindelijk is het kiezen van een boekhouder geheel persoonlijk. Het boekhoudkantoor moet passen bij je wensen, daarbij is het vaak ook belangrijk dat er een persoonlijke klik is.

In elk geval biedt een boekhouder ontzettend veel waarde aan elke onderneming. Je weet namelijk zeker dat je gehele financiële administratie op orde is. Dit is belangrijk omdat je dan zeker weet dat de verplichte stukken, zoals een jaarrekening of het aangeven van de omzetbelasting, voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast houd je met een boekhouder veel tijd over voor je eigen onderneming.