Tuinmeubelen correct afdekken: wanneer is afdekken nodig?

Tuinmeubelen correct afdekken

Tuinmeubelen zijn gemaakt om weer en wind te weerstaan. Toch moet u bij bepaalde gelegenheden de meubels afdekken. Waarmee kun je tuinmeubelen beschermen en hoe kun je deze goed afdekken?

Tuinmeubelen goed afdekken

  • Bij storm en slecht weer
  • sterke blootstelling aan de zon
  • Tuinmeubelen worden lange tijd niet gebruikt
  • Bescherming tegen vorst

Het is begrijpelijk dat na verloop van tijd vuil en stof op de tuinmeubelen terechtkomen. Maar zelfs langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt problemen voor de tuinmeubelen. Ze vervagen en worden lelijk. Vervaagde tuinmeubelen zijn zeer moeilijk te verwerken. Als je tuinmeubelen lange tijd niet gebruikt, moet je deze goed afdekken. Dan bespaar je jezelf de tijdrovende schoonmaak achteraf. U dient altijd ’s avonds stoffering en kussens in huis te halen. Ze verdragen nattigheid en sterk zonlicht zelfs minder dan de frames. Wil je lang van je hoogwaardige tuinmeubelen kunnen genieten, zet deze dan in het najaar op een geschikte plek in de garage of kelder.

Hoe dek je tuinmeubelen correct af?

Voor alle tuinmeubelen zijn er speciale hoezen. Ze kunnen worden gekocht in de bouwmarkt of online volgens de gewenste afmetingen. Zorg ervoor dat het materiaal wordt geïdentificeerd als:

  • scheurvast
  • waterafstotend
  • weersbestendig
  • ondoorzichtig

Hoezen voor tuinmeubelen zijn meestal gemaakt van puur polyester. Als afdekking kunt u ook een geschikt dekzeil van massief kunststof gebruiken. Het wordt eenvoudig over de gemonteerde tuinmeubelen verdeeld en met touwen vastgebonden. Voor loungesets zijn speciale Loungesethoezen verkrijgbaar.

Zorg voor luchttoevoer

Zorg ervoor dat de frames volledig droog zijn voordat u tuinmeubelen afdekt met een beschermhoes. Anders bestaat het risico dat het hout later gaat schimmelen. Ook moet er gezorgd worden voor een zekere luchttoevoer, zodat eventueel condenswater kan ontsnappen. Bij langdurig gebruik op droge dagen dient u indien nodig altijd de beschermhoezen te verwijderen.

Plaats tuinmeubelen die je voor lange tijd afdekt op stenen of hout. Dan is er een uitwisseling van vaten. Bovendien kan er van onderaf geen vocht bij de tuinmeubelen komen.