Veranderingen loon- en inkomstenbelasting 2022

loon en inkomstenbelasting

Een nieuw jaar betekend ook veranderingen in loon- en inkomstenbelasting. Het is verstandig om je goed in te lezen in deze veranderingen, dan kan je rekening houden met eventuele veranderingen voor je situatie. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken, want je leest in dit artikel alles over de veranderingen in reiskosten- en thuiswerk vergoeding, verhoging van de heffingskorting, verandering in de arbeidskorting en de verlaging van het basistarief inkomstenbelasting. Zo ben je goed voorbereid!

Thuiswerk- en reiskosten vergoeding

Er zijn enkele veranderingen met betrekking tot thuiswerk- en reiskosten vergoeding. Zo is het sinds 1 januari dat er een thuiswerkvergoeding is vastgesteld van €2,- per dag. Deze €2,- per dag is niet voor mensen die alleen thuiswerken, maar ook voor mensen die slechts een gedeelte van de tijd thuiswerken. De hoeveelheid dagen die je kan gaan thuiswerken wordt bepaald door de werkgever.

De vergoeding is ingesteld voor de extra kosten die een werknemer thuis maakt. Denk hierbij aan water, elektra, gas, maar ook toiletpapier en koffie.

Wanneer je slechts een gedeelte van de dag thuis werkt, bijvoorbeeld de hele ochtend, en de rest van de dag op je vaste werkplek moet er gekozen worden: thuiswerk- of reiskostenvergoeding. Het is niet mogelijk om beide onbelast te vergoeden. Wanneer je thuiswerk maar een zakelijke reis maakt die niet naar je vaste plek gaat kan wel beide worden vergoed.

Het basistarief inkomstenbelasting omlaag

Voor inkomens tot en met €69.398 gaat het basistarief van de inkomstenbelasting omlaag. Dit basistarief was 37,10% en gaat nu naar 37,07%. Er zijn geen veranderingen voor hogere inkomens.

Wanneer je recht hebt op een AOW en je een inkomen hebt tot en met €35.472 geldt het gecombineerde tarief van 19,17%. Dit komt omdat zij niet premieplichtig zijn voor de AOW.

Verhoging in heffingskorting

In 2022 heeft er een verhoging van de algemene heffingskorting plaats gevonden. Deze is gestegen met €51,-, tot €2.888,-. Het maximale bedrag, €2.888,-, is voor inkomens tot €21.317.

Alhoewel de algemene heffingskorting afbouwt tot bepaalde inkomens zal iedereen profiteren van deze verhoging tot en met het inkomen van €69.398. Voor AOW-gerechtigden stijgt dit bedrag maximaal €25,-.

Verandering in arbeidskorting

Er is een verhoging van de arbeidskorting met maximaal €212,-. Dit is voor alle werkende mensen die een inkomen hebben tussen de €36.649 en €109.345. De arbeidskorting wordt langzaam opgebouwd in drie stappen en als dit voltooid is weer afgebouwd.

Nog meer fiscale veranderingen in 2022

Dit zijn slechts een fractie van de fiscale veranderingen die in 2022 zullen plaatsvinden. Als dit je allemaal niet zoveel zegt, maar je wel benieuwd bent wat voor effect dit op jou inkomen gaat hebben kan je het beste advies vragen van een boekhouder.

Wil je het toch liever zelf allemaal in volle details nalezen? Dan moet je een kijkje nemen op de website van de belastingdienst.