Voor jouw eenmanszaak een auto leasen?

Voor jouw eenmanszaak een auto leasen

Als je een eenmanszaak bent begonnen, is één van de meest voorkomende vragen wat de mogelijkheden zijn als je een auto wilt hebben. Zeker als je recent begonnen bent, is het niet een gegeven dat een auto kopen mogelijk is. Dit is een flinke investering die je in één keer veel geld kost. Direct zakelijk leasen voor je eenmanszaak behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval betaal je maandelijks een bedrag voor een contractueel afgesproken duur. Dat kost je een stuk minder per maand. Je spreidt als het ware de kosten. Dit kan over meerdere jaren. Zo kun je het geld je over hebt gehouden anders spenderen. 

Waarom kies je als eenmanszaak voor een auto leasen?

Kopen of leasen, het is een keuze waar menig ondernemer mee te maken krijgt. Waar je het sowieso wel mee eens bent, is het feit dat je eenmanszaak een bedrijfswagen nodig heeft. Een auto kopen lijkt een wijze investering. Tegelijkertijd kleven hier ook nadelen aan. Je bent in één klap een hoop geld kwijt. Geld dat je ook in je bedrijf had kunnen investeren. Bovendien komen andere kosten ook voor jouw rekening. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de kosten voor wegenbelasting en onderhoud. Kies je als eenmanszaak voor zakelijk leasen, dan spreid je de kosten meer. Bovendien weet je wat je maandelijks kwijt bent. Dat zorgt voor zekerheid. Het geld dat je overhoudt kun je aan iets anders voor je eenmanszaak spenderen.

Welke soort lease kies je voor jouw eenmanszaak?

Voor jouw eenmanszaak zijn er meerdere mogelijkheden als je een bedrijfsauto wilt gaan leasen. Ten eerste heb je de keuze tussen een operational lease en een financial lease. Een operational lease is als het huren van een huis. Jij bepaalt de maandelijkse fee terwijl de lease maatschappij de eigenaar blijft. Nadat het contract is afgelopen, gaat de auto terug naar de maatschappij. Je huurt de auto als het ware. 

Daarnaast kan er gekozen worden voor een financial lease. Dit is als het kopen van een huis, alleen moet je nog wel eerst de hypotheek afbetalen. Bij een financial lease betaal je ook de afgesproken prijs per maand voor een specifieke duur. Nadat je alles hebt betaald, is de auto van jou. Zowel op economisch als juridisch vlak is de bedrijfswagen dan geheel van jou.