5 voordelen van een eenmanszaak

voordelen eenmanszaak

Ben je van plan om voor jezelf te gaan beginnen als zelfstandig ondernemer en vraag je jezelf af wat voor voordelen het heeft om een eenmanszaak op te zetten? In dit artikel leggen we kort uit welke voordelen een eenmanszaak te bieden heeft.

Wat is eigenlijk een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak is er maar één persoon de eigenaar van het bedrijf. Als jij een eenmanszaak opricht, draag je in je eentje de verantwoordelijkheid en ben je ook wettelijk aansprakelijk voor het bedrijf. Alhoewel de naam eenmanszaak lijkt te impliceren dat je ook alles alleen moet doen, kun je als eenmanszaak ook personeel in dienst nemen.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

1. Lage opstartkosten

Als je een eenmanszaak opricht heb je nauwelijks opstartkosten. De enige kosten die je hoeft te maken is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, wat €50,- kost.

2. Eenvoudig oprichtingsproces

Een eenmanszaak is ook eenvoudig om op te richten. Je hoeft niets vast te laten leggen bij de notaris en omdat je in je eentje de eigenaar bent en de verantwoordelijkheid draagt, hoef je ook niet op papier te zetten wat de verdeling van verantwoordelijkheden is.

3. Belastingvoordelen

Als eenmanszaak kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. En dat kan op jaarbasis al gauw duizenden euro’s schelen.

4. Eenvoudige boekhouding

De boekhouding van een eenmanszaak is ook een stuk minder omvangrijk als die van de andere rechtsvormen. Je hoeft de boekhouding dus niet eens uit te besteden, want met behulp van boekhoudsoftware kun je het ook makkelijk zelf doen. Betalingen ontvangen kan door middel van overboeking of een pinapparaat. Afhankelijk van het type onderneming.

5. Flexibiliteit

Als eenmanszaak hoef je tegen niemand verantwoording af te leggen of in overleg beslissingen te nemen. Omdat je zelf beslissingen kunt nemen ben je flexibeler en kun. Je sneller inspelen op mogelijke kansen.