Wat is een EU dronebewijs? En wanneer is deze verplicht?

EU dronebewijs

Drones worden steeds populairder. Drones zijn ideaal voor het maken van video’s van bovenaf. Drones zijn erg stabiel waardoor het prachtige luchtbeelden kan maken. Doordat drones steeds populairder zijn geworden, moet er gepaste wetgeving ervoor gemaakt worden. De markt voor consumenten drones is erg gegroeid en er was nog geen duidelijke regelgeving. Door middel van een dronebewijs laat je zien dat je bekend bent met de regelgeving en dus verantwoord bezig bent bij het besturen van drones. Voor een dronebewijs kun je een drone brevet halen.

EU dronebewijs

Een EU drone bewijs is een verplicht bewijs dat laat zien dat je bekend bent met de wetgeving binnen de EU over drones. Voor een drone bewijs moet er een drone cursus afgelegd worden. Na het afleggen van de cursus kan een dronebewijs aangevraagd worden bij het RDW. Er zijn meerdere soorten bewijzen die je kunt halen voor het besturen van drones. Voor het basis dronebewijs moet de cursus A1 + A3 gevolgd worden. De basis dronebewijs is beperkt in het aantal mogelijkheden die je hebt bij het vliegen van een drone. Voor meer vrijheid bij het vliegen van drones moet er een extra cursus afgelegd worden. Met een aanvullende A2 cursus krijg je een dronebewijs waarmee je met een gepaste afstand ook boven niet betrokken mensen mag vliegen.

Wanneer is een dronebewijs verplicht?

Niet in alle gevallen is het verplicht om een dronebewijs te hebben. Om te kijken of het verplicht is, moet er eerst gekeken worden in welk land je ermee wilt gaan vliegen. Ieder land heeft namelijk aparte regels voor het besturen van drones. Wanneer je een drone in Nederland wilt besturen, zijn er een aantal regels waar je aan moet houden om zonder bewijs een drone te besturen. Zo moet een drone bijvoorbeeld onder de 250 gram wegen wanneer je zonder een dronebewijs er eentje wilt gaan besturen. De drone moet echter wel geregistreerd zijn bij het RDW. Dit is alleen het geval wanneer de drone gebruik maakt van een camera. Een drone zonder camera hoef je niet te registreren bij de RDW.

Voor zwaardere drones tussen de 250 en 500 gram moet er wel een dronebewijs aangevraagd worden. Hiervoor moet je de A1 + A3 cursus afleggen om de basis dronebewijs te krijgen. Voor het halen van dit bewijs hoef je echter niet fysiek aanwezig te zijn. Dit bewijs kan eenvoudig online gehaald worden. Met dit drone bewijs mag je niet boven menigtes vliegen. Voor zwaardere en A2 drones moet een A2 cursus afgelegd worden. Voor meer informatie ga je naar EUdronebwijs.nl. Op deze website vind je alle informatie over het EU dronecertificaat en kun je direct online een opleiding volgen.