Helaas kan het leven niet oneindig blijven duren en is dus het overlijden van een persoon niet te voorkomen. Dit betekent alleen zeker niet dat het overlijden van een dierbare of kennis daarom makkelijk is. Het overlijden van iemand die belangrijk voor je was is een van de zwaarste dingen om mee te maken. Deze periode is vaak een enorme emotionele rollercoaster en bij de een duurt deze langer dan de ander, iedereen heeft een eigen manier van verwerken. Maar helaas moeten er in deze zware emotionele periode heel veel dingen geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van het huis (als een alleenstaande overlijdt) of het verdelen/regelen van de erfenis. Logischerwijs is dit voor niemand een makkelijk proces. Helaas hoor je daarom ook dat er door alle hoogoplopende emoties ruzies ontstaan tijdens het regelen en verdelen van de erfenis. Het kan namelijk nog onduidelijk zijn wie er wel of geen recht hebben op de erfenis. Banken en verzekeringen willen daarom dat je als nabestaande een erfrecht verklaring aanvraagt, zodat je kan aantonen dat je recht hebt op de erfenis.
Waarom een verklaring van erfrecht?
Dit klinkt een beetje gek, het aanvragen van een verklaring, want je bent toch gewoon familie? Het kan soms niet direct duidelijk zijn wie er recht hebben op een erfenis, zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de overledene specifieke mensen heeft aangewezen. De afgelopen jaren zie je steeds vaker dat hierdoor ruzies ontstaan in de familie. Het is tegenwoordig niet meer zo gek als iemand meerdere keren is getrouwd en dus kinderen uit meerdere huwelijken kan hebben. Alleen hierdoor maakt het verdelen van de erfenis wel lastiger, want waarschijnlijk zal niet iedereen hier aanspraak op maken. Door een verklaring aan te vragen kun je dus bij de bank en de verzekering aantonen dat jij (misschien) recht kan hebben op een deel van de erfenis. Je kunt zo’n verklaring met meerdere nabestaande aanvragen.
Kosten van aanvragen
Je kunt zo’n verklaring afleggen bij een notaris. Helaas is dit niet gratis en kunnen de prijzen heel erg verschillen per notaris. Gelukkig kun je dus wel bundelen door met meerdere familieleden en/of nabestaanden dit aan te vragen. Het proces van aanvragen verschilt per persoon, alles moet namelijk gecontroleerd worden bij de gemeente etc. Doordat de duur van het proces kan verschillen kunnen notarissen alleen een vanaf prijs geven. De gemiddelde prijs van zo’n akte begint rond de 120 euro.