Wat is ethernet?

Wat is ethernet

Je hebt het vast wel vaker voorbij horen komen, de term ethernet. Maar wat is ethernet eigenlijk? Ethernet is een type verbinding tussen computers onderling, en vormt de basis van de meeste Local Area Networks, afgekort tot LAN. Ethernet wordt ook gebruikt om een ​​computer of een netwerk op het internet aan te sluiten.

De geschiedenis van ethernet

Ethernet is tussen 1973 en 1974 ontwikkeld op het befaamde Xerox PARC door Robert Metcalfe. In de begintijd van ethernet werden meerdere computers met elkaar in een netwerk verbonden via coaxkabels. Ethernet is sinds die tijd geëvolueerd tot een veel geavanceerder systeem dat gebruik maakt van speciale ethernet kabels die verbinding maken met een centrale hub of router om meerdere computers met elkaar te verbinden.

De belangrijkste ethernet bestanddelen

Er zijn drie hoofdonderdelen op het gebied van Ethernet-hardware: Ethernet-kaarten of adapters, Ethernet-kabels en Ethernet-routers en hubs. De Ethernet-kaart of adapter zit in elke computer die via een Ethernet-kabel op het netwerk kan worden aangesloten. De computer gebruikt dit om datapakketten over een netwerk en internet te verzenden en te ontvangen. De ethernet kabels gebruik je om de computer te verbinden met de internet router of hub. De laatste hardware component is de hub of router die door het netwerk wordt gebruikt. De hub of router stuurt de computergegevens over een netwerk zodat de andere computers deze kunnen delen, of om naar het internet te kunnen linken.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Internet Providers

Ethernet en internet

Bij gebruik van een ethernet netwerk fungeert de router van het netwerk ook als een brug naar internet. De router maakt verbinding met de modem, die op zijn beurt datapakket verzoeken verzendt en ontvangt en deze naar de juiste computers in het netwerk stuurt. Zelfs als er geen netwerk wordt gebruikt en er maar één computer aanwezig is, zal die computer in de meeste gevallen verbinding maken met de modem door middel van een Ethernet-kabel.