Wat is fulfilment?

fulfilment

Het is goed om het antwoord te weten op de vraag ‘wat is fulfilment’, als je een webwinkel hebt en je jezelf wilt beperken tot de commerciële kant daarvan. Je besteedt veel aandacht aan de vormgeving van je website en een goede vindbaarheid ervan. Uiteraard moeten de producten die zijn besteld aan de klanten worden bezorgd, maar je zou dat liever aan anderen overlaten. De logistieke kant van een webwinkel wordt aangeduid met fulfilment. Er zijn logistieke dienstverleners die zich daar op richten.

Kenmerken

Een webwinkel biedt aan bezoekers een virtueel winkelwagentje. Daarmee wil je bereiken dat klanten meerdere producten in een keer bestellen. Een bestelling kan nogal sterk van samenstelling wisselen. De logistieke afhandeling dient daarom voldoende flexibiliteit te hebben. Je wilt graag dat je klanten snel hun bestellingen ontvangen. Dan komen ze sneller bij je terug en wellicht kan je winkel zich op die manier onderscheiden van de concurrentie. In de praktijk wordt het transport bij fulfilment vaak verzorgd door koeriersbedrijven. Er zijn parallellen met de postorderbedrijven van vroeger, maar de concurrentie tussen webwinkels is veel groter en is het daarom van groot belang anders zijn.

Voordelen van uitbesteden

Met de uitbesteding van de fulfilment kan je jezelf concentreren op je website. Die scheiding is te maken, omdat je winkel virtueel is. Ook betekent uitbesteding dat je geen magazijnruimte nodig hebt en geen logistiek personeel. Verder ben je vrijer in de keuze van de locatie van je bedrijf, wat eigenlijk dan niet veel meer dan een klein kantoor nodig heeft.

Communicatie

Een goede communicatie met de dienstverlener is noodzakelijk. Aan de ene kant dient een bestelling snel en correct te worden doorgegeven aan dat bedrijf. Aan de andere kant, als je niet zelf bijhoudt wat er in voorraad is, zal je die informatie moeten ontvangen van de dienstverlener. Een bestelling niet kunnen leveren, is slechte reclame voor je winkel. Als de voorraad van een artikel op is, dient dat onmiddellijk te worden vermeld op je website.

Werkzaamheden

Wat zijn de werkzaamheden van fulfilment:

  • goederenontvangst
  • goederenopslag
  • verwerken van teruggestuurde producten
  • verwerken van bestellingen
  • bestellingen verzendklaar maken
  • de webshop informeren over de voorraad en verwerkte bestellingen

Voor een vlotte verzending zal de fulfilment-dienstverlener een goede communicatie met de koerier(s) moeten onderhouden. Een goede afstemming tussen webwinkel, fulfilment-dienstverlener en koerier(s) is namelijk van groot belang.