Wat is telematica en wat zijn de mogelijkheden?

wagenpark

Telematica is een belangrijk begrip om te weten wanneer je veel bezig bent binnen de logistiek. Binnen een bedrijf is het belangrijk om een goede samenwerking te hebben om ervoor te zorgen dat er efficiënt wordt gewerkt. Voor een goede samenwerking is communicatie erg belangrijk. Telematica is een belangrijke vorm van communicatie die enorm helpt bij de connecties tussen voertuigen. Telematica voor wagenparken is erg belangrijk en kan voor veel voordelen zorgen.

Wat is telematica?

Telematica bestaat uit twee verschillende woorden. Het eerste deel is telecommunicatie. Dit gaat over informatie overdracht via verschillende communicatiemiddelen als de telefoon en de kabel. Denk hierbij bellen of chatten via het internet. Het tweede deel bestaat uit het woord informatica. Hierbij gaat het om de verschillende computersystemen en digitale informatieverwerking die nodig is om informatie over te dragen. De term telematica wordt vaak gebruikt bij het management van wagenparken. Telematica gaat over de verbinding tussen verschillende voertuigen met het management. Door de verbeterde technologie kon er steeds sneller informatie overgedragen worden. Telematica past dit toe aan wagenparken. Hiermee kun je veel informatie ophalen over de route van verschillende voertuigen en andere handige informatie als bijvoorbeeld het rijgedrag van de bestuurder. Met telematica kunnen er tegenwoordig grote hoeveelheid informatie razendsnel uitgewisseld worden.

Meer weten over wagenpark telematica? Informeer bij Moove Connected Mobility naar de mogelijkheden.

Wat kun je met telematica doen?

Telematica is erg handig bij het inzicht krijgen in de verschillende voertuigen. Je kunt ten eerste het rijgedrag van bestuurders monitoren en eventueel verbeteren. Zo kun je ervoor zorgen dat de bestuurders veiliger rijden, maar ook bijvoorbeeld minder brandstof verbruiken tijdens de rit. Verbeterd rijgedrag van personeel kan enorm helpen bij het besparen van kosten en verminderen van ongelukken. De tweede manier waarop je gebruik kunt maken van telematica is het inzicht krijgen in de prestaties van een wagenpark. Door middel van duidelijke grafieken en tabellen kan er een overzichtelijk geheel gemaakt worden van de kritische gegevens over een wagenpark. Het is ten slotte ook mogelijk om betere planningen te maken met telematica. Met telematica is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat de dichtstbijzijnde bestuurder een bepaalde taak kan overnemen zodat er minder lang gereden moet worden en het werk sneller afgemaakt kan worden.