Wat zijn de bekendste social media kanalen?

bekendste social media kanalen

Er is tegenwoordig een overvloed aan social media kanalen. Voor elke interesse is wel een geschikt social media platform te vinden. Je kan lekker vanaf je bank 4G voor thuis aanzetten en deze social media platformen gebruiken. Toch is natuurlijk niet elk social media platform even bekend en zijn er platformen die bij de meeste mensen wel bekend zijn zoals een Twitter en een Facebook maar zijn er ook social media platformen zoals Tango of Disqus. Maar in dit artikel vertellen we je meer over de bekendste social media kanalen.

Nummer 1: Facebook

Facebook staat stipt op de nummer 1 positie. Facebook is het grootste social media platform dat er momenteel bestaat in de wereld. De mogelijkheden op dit miljarden platform zijn eindeloos te noemen. Zo kan je onder andere foto’s, content en videos’ met elkaar persoonlijk delen of in groepen. Ook kan je zogeheten communities maken waarin je allerlei verschillende nieuwe mensen kan ontmoeten. Facebook had in 2019 wereldwijd 2,5 miljard actieve gebruikers. Dat is bijna een derde van de gehele wereldbevolking. In Nederland waren er 10,4 miljoen gebruikers die ouder waren dan 14 jaar in 2021. Facebook heeft de afgelopen jaren bewezen dat het vooral gebruikers kan behouden en is een merk dat voorlopig nog even zal blijven.

Nummer 2: Youtube

Consumenten zijn op social media in het algemeen veel socialer dan bedrijven. Youtube is een platform waar individuele gebruikers massaal video’s kunnen uploaden, reageren op elkaar en abonneren op kanalen. Youtube had in 2019 wereldwijd 2,5 miljard actieve gebruikers. Dit is dus een half miljoen minder dan de nummer 1 Facebook. Desondanks zijn het aantal gebruikers nog steeds ontzettend hoog. Er waren in Nederland zo’n 9,1 miljoen gebruikers die boven de 14 jaar waren in 2021. Echter komt het regelmatig voor dat ook jongere gebruikers onder de 14 jaar tegenwoordig gebruik maken van Youtube. Als je een andere leeftijd invult als 12 jarige kan je bijvoorbeeld al gebruik maken van het platform. Daarom zijn deze cijfers niet volledig accuraat en gebaseerd op de daadwerkelijke hoeveelheid gebruikers.

Nummer 3: Instagram

Instagram bemachtigd de derde positie op de lijst van meest bekende social media kanalen. Instagram biedt een visueel platform waar gebruikers foto’s, video’s, stories en tegenwoordig ook korte films met elkaar kunnen delen. Foto’s en video’s kan je vinden in allerlei vormen en maten op Instagram en het platform is nog steeds volop aan het ontwikkelen. Instagram telde zo’n 1 miljard gebruikers in 2020. In Nederland waren er 5,9 miljoen actieve gebruikers die boven de 14 jaar waren in 2021. Ook hier geldt dat Instagram een populair social media platform is onder jongeren. De kans is dus zeer groot dat het aantal actieve gebruikers ook voor dit kanaal niet helemaal accuraat is.