Wax stempels – Alles wat je moet weten

Wax stempels

Wax stempels laat je maken bij een stempelfabriek. Stempelfabriek.nl heeft hiervoor een zeer snelle levertijd van 1 à 3 werkdagen. Met een wax stempel kan je mooie lakzegels maken. Deze werden vroeger gebruikt om een enveloppe te verzegelen zodat de ontvangen kon zien dan hij onderweg niet geopend was. Ook kon de ontvangen vaak zien van wie hij was omdat een wapen of de initialen van de afzender in de wax zegel stonden. Tegenwoordig worden wax stempel vaak gebruikt op oorkondes of diploma’s voor een officiële touch. Ook hobbyisten die graag wenskaarten maken gebruiken vaak wax stempels op hun kaarten. Tegenwoordig kan je heel creatief zijn met deze wax stempels omdat er een grote keuze is in kleuren wax. Vroeger had je de kwaliteitslak van Gutenberg en die was meestal rood. Tegenwoordig heeft Gutenberg allerlei kleuren en zijn er nog veel meer merken bijgekomen met een grote keuze uit kleuren lakstaven en lakkorrels.

Ook de wax stempels zelf zijn er in allerlei formaten. Wat je erop wilt zetten bepaal je zelf. Dat kunnen  initialen zijn of een (trouw)datum voor op de huwelijkskaarten. Het kan een logo zijn van een instituut of school. De Stempelfabriek freest met een CNC machine de afbeelding in het metaal. Je krijgt dan a.h.w. een negatief en als je deze wax stempel dan in de warme lak druk is de afbeelding weer positief. Slim is om de wax stempel in de koelkast te leggen. Als je dan de lak warm maak en je druk er de koude wax stempel in dan stolt de lak snel waardoor je een betere en strakkere afdruk krijgt.

Wat zijn stempel kussens?

Een stempelkussen gebruik je in combinatie met een stempel. Nu zijn er zelf-inktende stempel met ingebouwde stempelkussentjes. Vaak zijn deze van de merken Colop of Trodat. Ieder merk heeft vele verschillende type stempels en die hebben weer vele formaten waardoor er ook voor iedere stempel weer een apart stempelkussentje of reservekussentje te bestellen valt. De inkten drogen niet uit omdat ze op waterbasis zijn. Inkten op waterbasis kunnen alleen goed drogen op gewoon papier. Voor glad papier (hier zit een coatlaagje overheen en daarom wordt dit vaan Machine Coated genoemd) is weer een hele andere inktsoort nodig. Deze inktsoort moet in goed gesloten stempel kussens zitten en kan dus niet in een zelf-inktende stempel. Voor deze goed gesloten stempel kussens is er een grote keuze in inktsoorten, maar altijd in combinatie met een handstempel. Zo is er inkt voor MC papier, voor craftzakken/tassen, voor voedingswaren (denk aan kaas, vlees en eieren), voor verpakkingen, voor rvs, hout en ga zo maar door. Een firma die hier alles van weet en alles in het assortiment heeft is Kantoorstempels.nl. Zij zijn DE specialist op dit gebied.

Een populaire toepassing de laatste jaren is het bestempelen van papieren zakken of papieren tassen. Deze zijn vaak gemaakt van craft papier en daar zit weer zo’n gecoate laag op.  Hiervoor is een sneldrogende en hechtende inkt voor nodig. Daar zijn meerder inkten voor geschikt maar je moet net wel de juiste kiezen. Daar helpt Kantoorstempels.nl je mee. Een sneldrogende inkt is op basis van alcohol en droogt dus niet alleen snel op ondergronden maar het stempel kussen droogt ook snel uit. Zo niet het TopPad. Het TopPad is uitgevonden voor deze speciale inkten en droogt nauwelijks uit. Het kussen sluit erg goed en uiteraard moet je het ook direct na gebruikt meteen dicht doen. De TopPad stempel kussens zijn er in verschillende formaten waardoor een grote stempel van b.v. 20x20cm ook beïnkt kan worden.