Welke producten kun je stansen?

Stansen

Stansen is een unieke vorm van materiaalbewerking, waarbij je de mooiste ontwerpen kunt realiseren. Maar wat is stansen precies en welke producten zijn geschikt hiervoor? De mogelijkheden van stansen zijn eindeloos en zeer nuttig wanneer een snijmachine niet voldoet.

Wat is stansen?

Stansen wordt met name in de plaatbewerking toegepast. Het is het uitsnijden van een speciale vorm in papier of karton, ook wel ‘kappen’ genoemd. Dit gebeurt met behulp van een stansmachine en/of stansvormen. Door het uitoefenen van grote druk met de machine kan een ontwerp of vorm worden uitgeduwd. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos en vrijwel alle producten kunnen gestanst worden.

Stansen is eigenlijk een soort stempelen, waarbij scherpe geharde stalen stansen (stempels) worden gebruikt om een vorm uit het metaal te halen. Deze stempels worden gemaakt door een speciale stempelmaker. Zodra een stempel klaar is, kunnen er veel producten meegemaakt worden.

Hoe werkt het?

Stansen is een vorm uit een materiaal drukken. Het is niet mogelijk om de techniek met de menselijke hand uit te voeren en hiervoor worden altijd machines voor gebruikt. Er wordt een grote druk uitgeoefend op het materiaal, waardoor het materiaal wordt geslagen of geduwd. Het is te vergelijken met een snijmachine, alleen de mogelijkheden met een stansmachine zijn veel complexer en groter.

Een overzicht van welke materialen je kunt stansen

De toepassingen van stansen is groot waardoor deze bewerkingsmethode erg populair is in vrijwel elke sector. Het betreft hierbij niet alleen de grafische wereld, maar het geldt ook voor de meubelindustrie, auto-industrie, kunststofverwerkers, drukkerijen en nog vele andere sectoren. Bijna alle materialen kun je stansen, maar onderstaande materialen worden het meest gestanst:

  • Aluminium

  • Koper

  • Kunststof

  • Glasvezel

  • Folie

  • Rubber

Welke producten zijn geschikt om te stansen?

Bij stansen worden er dus producten uit platen geslagen aan de hand van maatwerk, met meestal een van bovenstaande materialen. Van rubberen producten, zoals een ring, vormwerk of mat op maat tot aan kunststoffen zoals Acrylaat op maat. Ook kunnen er naamplaatjes gedrukt worden uit aluminium of kan er een reclamebord uitgewerkt worden. Of je nou een venster, boekje of display wilt laten stansen of een geheel ander product: er is zoveel mogelijk met stansen.

De materialen kunnen in ieder gewenste vorm worden gestanst of worden voorzien van gaten, sleuven of een andere vorm voor jouw gewenste product. Belangrijk hierbij is dat er de juiste machine voor wordt gebruikt, zodat het met precisie kan worden uitgevoerd.

Ontzettend veel mogelijkheden

Er zijn dus onwijs veel producten die gestanst kunnen worden met verschillende materialen. In elke sector kan stansen van waarde zijn. Of je nou werkzaam bent in de grafische wereld of in de auto-industrie, stansen is van hoge waarde voor elke sector.