Je WordPress website hackvrij houden: dit die je moet weten!

WordPress website hackvrij

Je moet er bovenop blijven zitten. Als je wilt dat je website goed en veilig functioneert, dan zul je er regelmatig naar moeten kijken. Ongeacht het systeem dat je gebruikt, dit zijn dingen waar je op moet letten.

Aantrekkelijk doelwit

Allereerst even de vraag: Waartegen moet je de website eigenlijk beveiligen? Er zijn verschillende bedreigingen te onderscheiden, denk aan hackers, bots en malware. Allemaal ongenode gasten die je liever niet in je systeem hebt. Juist doordat WordPress een populair systeem is en door veel websitebouwers wordt gebruikt, is het een geliefd doelwit van hackers en spammer. Bovendien is het systeem laagdrempelig en gemakkelijk in gebruik. Dat betekent niet automatisch dat het ook onveilig is, maar het trekt wel de aandacht. WordPress laten onderhouden is dus wel  een must.

Ik ben maar klein, dus veilig

Nu kun je denken dat jouw site niet interessant is, als je maar weinig bezoekers hebt. Maar dat is een misvatting. Het gaat de hackers namelijk niet om het aantal bezoekers, maar om jouw server zodat ze spam kunnen rondsturen. Het risico daarvan is dat je, bijvoorbeeld door Google, op een zwarte lijst komt te staan en zullen jouw echte bericht niet meer overkomen.

Hoe worden website(blogs) het meest gehackt?

Voor hackers zijn er verschillende manieren om binnen te komen. De meest voorkomende punten zijn: de hosting, via themes, via wachtwoorden en via plugins. Al deze punten zijn best makkelijk te voorkomen.

Als je gebruik maakt van thema’s en plugins houd deze dan up to date. Er wordt niet voor niets telkens een update gemaakt. Wat betreft de wachtwoorden moet je natuurlijk ook je gezonde verstand gebruiken. Een simpel wachtwoord als 123 of je eigen voornaam, zijn te simpel. Verder kun je het aantal inlogpogingen limiteren. Als iemand probeert in te loggen en het is na drie pogingen nog niet gelukt, dan kun je deze bijvoorbeeld laten blokkeren.

Het hacken via je hostingplatform vergt wat meer werk. Het is belangrijk dat je een goed, betrouwbare en veilige hostingpartner kiest. Verdiep je goed in hun service en faciliteiten rondom de beveiliging. En helaas ook hier geldt, goedkoop is vaak duurkoop.

De tips op een rijtje

Samenvattend, het is belangrijk om je WordPress website te beveiligen. Neem deze tips mee en gebruik je gezonde verstand.

  • maak regelmatig back-ups
  • verberg je WP versienummer
  • installeer niet allerlei onnodige plugins of thema’s
  • limiteer het aantal inlogpogingen
  • kies een sterk wachtwoord
  • kies een goede hostingpartij