WordPress website onderhouden: de 3 belangrijkste tips

wordpress website onderhoud

Je hebt een WordPress website gemaakt. De site is mooi vormgegeven, gebruiksvriendelijk en laadt ook nog eens snel. Nu ben je klaar, toch? Helaas werkt dit niet zo. Het is belangrijk om een website goed te onderhouden zodat deze altijd goed blijft werken. Zie het als een continu proces waar je zo nu en dan aandacht aan moet besteden.

Door een WordPress website te onderhouden, zorg je ervoor dat jouw website optimaal blijft werken. Bovendien voorkom je dat hackers op jouw website terechtkomen. Hieronder vind je de 3 belangrijkste tips voor WordPress website onderhoud.

1. Maak back-ups van je website

Het is belangrijk om regelmatig back-ups van je website te maken. Wanneer je dit niet doet, en er gaat onverhoopt toch iets mis, kan dit voor grote problemen zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld al je content kwijt zijn, of in het ergste geval je hele website. Wanneer je een back-up hebt gemaakt, zet je eenvoudig de laatste versie van de site terug. Dus mocht er toch een keer iets verkeerd gaan, dan is dit geen groot probleem.

Het is mogelijk om zelf een back-up te maken, maar hier zijn ook verschillende WordPress plugins voor. Daarnaast kun je dit ook laten doen door een ervaren WordPress specialist.

ervaren WordPress specialist

2. Zorg dat de website up-to-date is

Er komen regelmatig nieuwe versies van WordPress, thema’s en plugins uit. Voor een goede functionaliteit is het belangrijk dat de website volledig up-to-date is. Dus zorg dat je WordPress bijwerkt wanneer je hier een melding van krijgt en kijk af en toe of je thema’s en plugins kunt updaten.

Heb je geen tijd om regelmatig te checken of er updates zijn? Dan kun je ook ervoor kiezen om automatische updates aan te zetten. Let op: dit kan alleen bij WordPress versies van 5.6 of hoger.

3. Verbeter de snelheid

Een snelle laadtijd is belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook voor je vindbaarheid in zoekmachines. In het begin is je website misschien erg snel, maar na verloop van tijd kan de laadtijd toch iets oplopen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de websitesnelheid test en kijkt of je op bepaalde vlakken iets kunt verbeteren, zoals afbeeldingen comprimeren of het inschakelen van cache.