Zo zorg je voor een brandveilig kantoor voor je personeel

brandblusser

Het is belangrijk dat de medewerkers van jouw organisatie veilig kunnen werken op een prettige werkplek. Wist je dat er wettelijk is vastgelegd aan welke voorwaarden een werkomgeving moet voldoen? En dit geldt niet alleen voor werkplekken die als gevaarlijk worden gecategoriseerd, zoals fabrieken of bouwplaatsen. Ook op kantoor zijn er veiligheidseisen waar de werkplek aan moet voldoen. Deze zijn er onder andere voor de brandveiligheid. Wat moet je allemaal regelen voor een brandveilige werkplek?

Zorg voor een vluchtplan en -route

Wanneer er zich een calamiteit voordoet zoals een brand of explosie, is het belangrijk dat iedereen die op dat moment aanwezig is het pand zo snel mogelijk kan verlaten. Daarom wordt het altijd aangeraden om een noodplan te ontwikkelen, waarin een duidelijk vluchtplan staat uitgewerkt. Welke routes kan of moet men gebruiken, welke mensen zijn verantwoordelijk (denk bijvoorbeeld aan de bedrijfshulpverleners) en hoe is de taakverdeling? Onderling hoort iedereen op de hoogte te zijn van dit noodplan. Het vluchtplan met daarop de route kun je op verschillende, goed zichtbare plekken ophangen.

brandveilig kantoor

Maak het risico op brand zo klein mogelijk

Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer het risico op brand zo klein mogelijk te maken. Neem preventieve maatregelen zoals een speciale opslag voor licht ontvlambare producten, het vervangen van oude elektrische apparaten en het investeren in apparatuur die brand en koolmonoxide kunnen detecteren. Een rookmelder kopen is een kleine moeite en kan veel ellende besparen, net zoals een koolmonoxidemelder. Door deze apparaten op verschillende plekken op te hangen wordt iedereen zo snel mogelijk gewaarschuwd in het geval van een calamiteit.

Investeer in brandblussers en brandslangen

Een brand begint vaak klein en kan in een keer enorm groeien. Door op strategische plekken brandblussers en brandslangen te plaatsen zorg je ervoor dat de medewerkers op kantoor zelf de mogelijkheid hebben om de brand direct te blussen met ofwel een brandblusser of een brandslang. Blusmiddelen zijn essentieel voor een veilige werkplek. Het is wel belangrijk dat het personeel ook weet hoe deze gebruikt moeten worden. Het is daarom niet verkeerd om te investeren in bijvoorbeeld een BHV-training.

Controleer de vluchtwegen

Als er op papier een goed vluchtplan is ontwikkeld, is het zaak dat dit vluchtplan bruikbaar is. Controleer regelmatig de routes die als vluchtroutes worden gebruikt op versperringen. Denk dan aan de ingangen, gangpaden, tussenruimtes, trappen en uitgangen. Hier mogen geen obstakels worden geplaatst zoals archiefkasten, ongebruikte bureaustoelen of andere objecten. De vereiste breedte moet minimaal 1,1 meter zijn en de deuren moeten makkelijk te openen zijn zonder sleutel.

Train je personeel

Je hoopt natuurlijk dat het niet nodig is, maar in het geval van een brand is het belangrijk dat jouw personeel weet wat er moet gebeuren. Het is verstandig om daarom regelmatig een brand- of vluchtoefening te organiseren en de BHV-kennis van je personeel op te frissen. Zo blijft iedereen up to date en kan er in geval van nood snel gehandeld worden!