Zonnepanelen voor bedrijven zijn interessant, maar waarom?

zonnepanelen bedrijven

Zelf stroom opwekken is voor zowel consumenten als bedrijven een slimme keuze. De energierekening gaat omlaag, terwijl u de waarde van uw pand hiermee verhoogt. Daarbij draagt u meteen ook uw steentje bij aan een beter milieu. Zonnepanelen voor bedrijven aanschaffen is even een investering, maar die verdient u binnen 6 tot 8 jaar alweer terug. Maar er zijn meer redenen om serieus te denken aan zonne-energie als bedrijf zijnde. Daar komen we later op terug. Eerst de kosten en financiering.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen voor bedrijven?

Hoeveel kosten zonnepanelen voor bedrijven? Het antwoord is niet zo één, twee, drie te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. Maar de belangrijkste factor is het type zonnepaneel wat u kiest. Dit bepaalt onder meer hoeveel rendement het oplevert.

Maar ook zaken als hoeveel schaduw er op het dak is bepaalt wat de zonnepanelen doen en hoeveel dat opbrengt. U begrijpt: meer zon betekent dat de panelen meer energie kunnen opwekken. En het tegenovergestelde: meer schaduw is minder stroom.

Ook het type dak speelt een rol. Omdat er dan ook een andere installatie en ander montagemateriaal bij komt kijken. De totaalprijs van zonnepanelen bestaat ook voor bedrijven uit onder de kosten voor installatie, montagemateriaal, bekabeling en omvormer(s).

Profiteer van belastingvoordeel met zakelijke zonnepanelen

De overheid wil graag dat iedereen milieuvriendelijk gaat leven. Daar hoort ook duurzame energie bij. Om bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame energiebronnen als zonnepanelen, zijn er een aantal voordelige fiscale regelingen:

  • EnergieInvesteringsAftrek (EIA)
  • KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)
  • BTW en algemene investeringsaftre

Overigens zijn er ook aantrekkelijke regelingen om als zonnepanelen als particulier te kopen.

Energie investeringsaftrek (EIA)

Investeert u met uw bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie?

Dan kunt u gebruik maken van de regeling Energie Investeringsaftrek. Kortweg EIA. Met de EIA is het voor u mogelijk om 45% van uw investering af te trekken van de fiscale winst.

KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)

Ieder bedrijf dat investeert in bedrijfsmiddelen, kan in aanmerking komen voor de Kleinschaligheids Investeringsaftrek. Die bedrijfsmiddelen kunnen van alles zijn, mits het maar met uw werk te maken heeft. Voor inverteringen tussen de 2.301 t/m 57.321 euro (zoals zonnepanelen) is de aftrek 28%.

BTW en algemene investeringaftrek

Ook mag u de panelen nog aftrekken van de belasting als ‘gewone investering’.

Verhoogt de waarde en energielabel van bedrijfspand

Tot dusver allemaal prachtige voordelen: minder energiekosten en ook de investering heeft u zo terugverdient. Maar wat zonnepanelen ook doen voor uw bedrijf is het verhogen van de waarde van uw bedrijfspand. Daar komt bij dat u ook aan iedereen om u heen – overheid en uw doelgroep – kan laten zien dat u het milieu lief hebt. Wat weer uw imago versterkt. De overheid ziet zo dat uw onderneming voldoet aan de door hen gestelde eisen op gebied van duurzaamheid.

Met zakelijke zonnepanelen onafhankelijk van energiebedrijven

Hoewel het Nederlandse energienet prima in orde is, kan het altijd voorkomen dat er een stroomstoring is. Zeker voor ondernemingen is dat erg vervelend. Met zonnepanelen kunnen bedrijven ze aansluiten op een accu. Op die manier heeft u ook in tijden van stroomstoring gewoon elektriciteit. En u bent ook onafhankelijker van de perikelen van de energiebedrijven.